Winebird over Tempranillo

winebird

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen en andere wijngerelateerde dingetjes…

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras TEMPRANILLO!…..

Zeg je Tempranillo, dan zeg je…. SPANJE! Ja, dit is de belangrijkste blauwe kwaliteitsdruif van Spanje.

tempranillo 1Hij geeft dieprode wijnen met een fruitige geur van bosvruchten als bramen, aardbei, bosbessen, zwarte kersen en framboos. Het zijn over het algemeen weelderige, soepele wijnen. Ga je een Tempranillo kopen, let er dan op hoe oud hij is en of/hoe lang hij gerijpt heeft op eikenhout.

Je vindt de Tempranillo in bijna alle wijnregio’s in Spanje. Waarschijnlijk komt de Tempranillo oorspronkelijk uit La Rioja. Wijnmakers mengen hem graag met andere druiven.

De smaak van de wijn is vooral afhankelijk van hoe de Tempranillo precies gemaakt is. Dat kan jong en zonder rijping op eikenhout zijn, zoals een Joven uit Rioja. Maar de meeste Tempranillowijnen worden wel in eikenhouten vaten gerijpt, tot Crianza, Reserva of zelfs Gran Reserva. Die zijn rijker van smaak, met een zwoel vanille-aroma vanwege de langdurige houtlagering.

In Spanje wordt de Tempranillodruif ook wel anders genoemd: Ull de Llebr in Catalonië, Tinto Fino in Ribera del Duero, Tinto in Madrid, Tinto Roriz in de Douro Vallei, Aragonez in Alentejo, Cencibel in Valdepeñes en elders weer Tinto de País, Tinto de la Rioja of Tinta de Toro.

Allemaal één druivenras… de Tempranillo dus.

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!