Gamay door de ogen van Winebird

GamayGamay, het druivenras van de Beaujolais….

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen enz….

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Gamay”…..

De Gamaydruif is een blauw druivenras die voor de productie van wijn wordt gebruikt. Door middel van DNA-onderzoek is gebleken dat dat dit een kruising is tussen de Franse Pinot Noir en de Oostenrijkse inheemse druif Heunisch Weiss. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter.

Vooral de bekende Beaujolais in de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif gebruikt voor de rode wijnen van de Mâconnais, waar ze soms ook vermengd wordt met de Pinot Noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Bourgogne Passetoutgrain.

Rondom Tours, in de Loirevallei, is er op kleine schaal ook nog wel succes. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen. In Zwitserland komt deze druif voor in de kantons Vaud, Valais en Genève en vormt daar samen met de Pinot noir de bekende rode wijn de “Dole”.

Verder wordt de Gamay verbouwd in landen als Servië, Kosovo, Macedonië, Israël, Libanon en zelfs Turkije.

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

#wijn #Gamay #druivenras #winebird #Beaujolais #wijninformatie