Grüner Veltliner door de ogen van Winebird

Grüner Veltliner is een heerlijk druivenras dat zijn sporen heeft verdiend in Oostenrijk en omstreken.

Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame onder andere humoristische filmpjes over druivenrassen en dit keer gaat het over het druivenras de Grüner Veltliner.

De Grüner Veltliner is een witte druivenras die vooral in Oostenrijk voorkomt, maar ook in Hongarije verbouwd wordt maar daar heeft het een andere naam namelijk : Zöldveltelini. De witte wijn die van deze druiven wordt gemaakt is vaak fris en peperig, smaakt naar citrus en honing is ook mogelijk.

Hoewel wordt beweerd dat deze druiven daar al in de Romeinse tijd groeiden, werd er pas in de 19de eeuw over geschreven.

Volgens de wetenschappers is gebleken dat deze druif een kruising is van de Traminer en de St. Georgener.

Ruim 30% van de Oostenrijkse wijngaarden bestaat qua oppervlakte uit Grüner Veltliner. Het groeit vooral ten noordwesten van Wenen in vier Oostenrijkse regio’s die een kwaliteitspredikaat hebben, namelijk Kemptal, Kremstal, Traisental en Weinviertel.

In Duitsland wordt de historische Hansenwein van Plochingen nabij Stuttgart gemaakt van deze druif. Ook in Slowakije, Tsjechië, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland vinden we wijngaarden met de Grüner Veltliner.

De meeste wijn in Oostenrijk wordt op roestvrij staal gevinifieerd. De witte wijn gemaakt van deze druif is afkomstig uit kiezel- of rode-gravelrijke gaarden en heeft een geur en frisse smaak van groene appel en tonen van ananas en honingmeloen. De wijn wordt veel gebruikt als aperitief of als begeleider van lichte voorgerechten.

Wijngekken.nl heeft al vele malen mooie Grüner Veltliners geproefd. Kijk maar eens op onze website!

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

#wijn #GrünerVeltliner #Winebird #wijninformatie #humor #LOL #wijninfo #wijninformation #wine #Oostenrijk #wittewijn #wijngekken