Cabernet Franc door Winebird

Cabernet Franc is een heerlijke druif die in verschillende wijnstreken zijn diepe sporen achterlaat.

Helena Nicklin is “The Winebird”; een Engelse wijnkenner die op een speelse en humorvolle wijze wijnfeiten onder de aandacht brengt bij de wijnliefhebbers.

In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Cabernet Franc”.….

Cabernet Franc is het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon en belangrijkste druif voor rode Loirewijnen. De wijn is gebaat bij goede rijpheid. In jaren met beperkte rijpe druiven wordt de wijn gekenmerkt door een vegetaal aroma dat doet denken aan groene paprika. De wijnen van Cabernet Franc kunnen variëren van lichte, fruitige wijnen tot zeer geconcentreerde wijnen.

In de Bordeaux speelt de Cabernet Franc een belangrijke rol in assemblages met Cabernet Sauvignon en Merlot.

Deze variëteit die ook wel bouchet of breton genoemd wordt, gold lange tijd als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. Met zijn vroegrijpheid is hij vooral geschikt voor koelere streken, waardoor hij het ook zo goed doet in Saint-Émillion, waar hij zijn stempel drukt op de Cheval Blanc.

In de Loire worden van de Cabernet Franc cépagewijnen gemaakt. Het heeft een mooie druif, bescheiden tannine en vaak wat meer zuur dan de krachtigere Cabernet Sauvignon. Terwijl hij vroeger veel gebruikt werd voor lichte bistrowijntjes, met name in Noordoost Italië, worden er de laatste jaren aan de Loire uitstekende, fluweelzachte en volle wijnen van gemaakt.

Een toegankelijke, kruidige, donkerblauwe druivensoort die vrijwel altijd wordt vergeleken met de Cabernet Sauvignon. Net als deze druif heeft de Cabernet Franc flink wat tannine, maar blijft minder uitgesproken in geur en smaak, wel wat kruidiger. Ook rijpt Cabernet Franc vroeger wat hem mede bestaansrecht geeft in Bordeaux. In de Loire, waar hij veel is aangeplant , geeft hij helderrode, frisse fruitige wijnen.

De druif heeft een geur en smaak van aardbeien of frambozen, viooltjes en potloodslijpsel. In koelere klimaten zoals in de Loire worden de wijnen fris en fruitig. Ook wordt de Cabernet Franc veel gebruikt als basis voor rosé. Deze rosé’s zijn kruidig, wat boers met een donkerroze kleur.

Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….

#wijn #wijninformatie #CabernetFranc #CabernetSauvignon #Bordeaux #SaintEmilion #Loire #ChevalBlanc #Winebird #Wineinformation