De Carmenère komt vooral voor in Chili waar het een zeer grote reputatie heeft.
Helena Nicklin is “The Winebird” en onder die noemer publiceert deze Engelse dame leuke filmpjes over druivenrassen enz.
In deze aflevering gaat Helena wat dieper in op het druivenras “Carmenère”…..
De Carmenère druif werd vroeger veel aangeplant in de Bordeaux en werd daar vandaan naar Chili geëxporteerd in de veronderstelling dat men te maken had met de merlotdruif. Na onderzoek van twee Franse wijnstokdeskundigen in 1994 stelden zij vast dat veel merlot in Chili in werkelijkheid carmenère bleek te zijn.
In Chili was niet zeker of men blij moest zijn met de ontdekking van de wetenschappers. Lange tijd vreesde men voor een schandaal. Immers, decennialang was carmenère verkocht als merlot. Het pakte echter heel anders uit. De druif werd alras de lieveling van het publiek en is inmiddels uitgegroeid tot Chili’s nationale druivenras.
In Bordeaux werd de carmenère weggevaagd door de phylloxera en daarna vanwege zijn structurele gevoeligheid voor ziekten niet meer heraangeplant. Carmenère heeft veel aandacht nodig en moet letterlijk kort gehouden worden.
Een druivenras voor rode wijn met een zeer lage opbrengst die erg gevoelig is voor coulure, het door weersveranderingen niet goed verlopen van de bloei met als gevolg een slechte oogst. Na de phylloxera is dit druivenras bijna niet meer aangeplant in Bordeaux (in totaal zouden nu nog slechts zo’n vijftien hectare in de Médoc aangeplant zijn) noch de rest van de wereld.
De geur en smaak van deze druif lijkt desalniettemin veel op merlot, vooral zijn rondheid. Maar het is in Chili donkerder, rijper en kruidiger dan merlot, met meer koffie- en specerijenaroma’s.
Mooi verhaal, maar wat vindt Winebird hier eigenlijk van?….
#wijn Winebird #wijninformatie #Carmenère #Chili #wine #wineinformation