Wijn en temperatuur

Wijn en temperatuur

Vaak krijgen wij vragen op welke temperatuur je wijn moet drinken. Wijn en temperatuur zijn heel belangrijk. Er zijn vele regeltjes voor die we onderstaand uit gaan leggen.

Wijn en temperatuur: op welke temperatuur drink je rode wijn

Rode wijn drinkt men bij voorkeur op kamertemperatuur. Maar de kamertemperatuur van tegenwoordig is niet wat men bedoeld.

Wijn en temperatuurDe centrale verwarming heeft onze kamertemperatuur behoorlijk omhoog gebracht, soms zelfs naar boven de twintig graden en dat is veel te warm voor rode wijn. Een rode bordeaux drink je het beste bij een graad of achttien. Bourgogne en Rhône-wijnen tonen hun finesse bij zeventien graden en lichte Bourgogne mag zelfs wel een graadje lager. Beaujolais daarentegen mag best wel even in de koelkast. Een half uurtje is meestal wel voldoende om de temperatuur op een graad of dertien te brengen. Zo geniet je optimaal van zijn fruitige tonen. Lichte rode wijn en in het algemeen ook voor rosé, drink je tussen de twaalf en vijftien graden. Bij wijn en temperatuur kan je een gemiddelde aanhouden van: hoe lichter de kleur van de wijn is, hoe koeler je de wijn moet drinken.

Wijn en temperatuur: op welke temperatuur drink je witte wijn

Het beste is, nét boven of gelijk aan keldertemperatuur uit te schenken, keldertemperatuur licht tussen de tien en twaalf graden. Een witte wijn met houtlagering mag zelfs wel een graadje hoger, zo’n 13 graden. Zoete witte wijn, vin liquoreux moet je koeler drinken. Leg de wijn even in de groentelade van de koelkast en je krijgt de zoete dessertwijn goed op temperatuur. Sneller gaat het in een met water en ijsblokjes gevulde wijnkoeler. Na ongeveer een kwartier heb je dan een heerlijke frisse wijn. De ideale temperatuur voor frisse witte wijn ligt rond de tien graden Celsius.

Betere witte wijnen vragen doorgaans een iets hogere temperatuur. Zoete witte wijnen koel je nog iets meer, zo tot rond de zeven graden.

Heb je geen witte of rosé voorhanden, probeer dan ook eens een lichte rode wijn in de zomer. Eerst even koelen en het smaakt heerlijk op het terras of in je tuin. Koel hem goed want de zon verwarmt de wijn toch wel iets op en zet de wijn uiteraard in een koelemmer.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden