Hoe moet je wijn proeven, dat is niet zo eenvoudig uit te leggen, maar toch gaan we het proberen. Zoveel mensen zoveel wensen, gaat het gezegde. Maak maar eens een wijnproeverij mee. Altijd zullen de meningen over de wijnen verschillend zijn. Het is een hele kunst om de eigenschappen van de wijn te omschrijven in woorden. Smaak hangt nauw samen met de persoonlijke gewaarwording.
Voor de beginnende liefhebber van wijn is het proeven beperkt tot ‘of hij de wijn lekker vindt of niet’.
Hoe moet je wijn proeven:
De kleur van de wijn
Niet alleen zoals je de kleur ziet, maar een kleur met allerlei verschillende nuances. Hou het glas laag en een beetje schuin tegen een heldere, witte achtergrond. Rode wijn is in zijn jeugd purperpaars en gaat via robijnrood naar bruinrood. Ook de bleke, geelgroene kleur van witte wijn wordt met de jaren kleurrijker. Let er ook op of de wijn ook helder is. Als er op de wijn ‘sur lie’ staat, dan kan de wijn een beetje troebel zijn. Sur lie betekent dat de wijn niet gefilterd is.
Wijn proeven doe je met je mond maar ook met je neus
De geur of de ‘neus’ van de wijn
Maak een ronddraaiende beweging met het glas en laat de wijn rondwalsen. Aromastoffen komen uit de wijn los en stijgen uit het glas. Steek je neus diep in het glas en ruik aan het bouquet. Sommige wijnen hebben een gecompliceerd aroma, waardoor ze moeilijk herkenbaar zijn. Probeer de elementen eens voor jezelf onder woorden te brengen door ze te vergelijken met andere geuren, zoals van kruiden, bloemen, vruchten of met gewone huis-, tuin- en keukengeurtjes zoals koffie en ontbijtkoek.
Ga een stapje verder, probeer eens onder woorden te brengen wat je ontdekt hebt, praat erover met anderen en probeer je in te leven hoe de ander de wijn ervaart. Ruikt de wijn zuiver of bespeur je vreemde luchtjes?
Fouten maken we allemaal en iedereen ruikt wel iets anders, wees niet bang om je mening te delen. Door erover te praten maak je het jezelf makkelijker. Is in de wijn misschien een druivensoort herkenbaar? Vaak neem je het bouquet het sterkst waar, wanneer het glas is geleegd en even heeft gestaan. Probeer het eens. Door goed te ruiken leer je veel van een wijn.
Geniet van elke slok bij het wijn proeven
De smaak of de tong van de wijn
Neem een flinke slok en laat de wijn rollend door de mondholte gaan, over de tong en langs het gehemelte. Neem wat lucht naar binnen, dat heet slurpen, met wijn moet je juist slurpen. Zo komen de vluchtige stoffen in de wijn beter vrij. Maak een kauwende of smakkende beweging, dat is dé manier om het fruit uit de wijn te ontdekken.
Hoe moet je wijn proeven en er is veel te proeven. Of een wijn droog is of zoet, of het zoet en zuur in evenwicht zijn, of de tannine hard is of zacht in rode wijn en hoe rauw de tannine is of dat het reeds is afgebouwd en ten slotte hoe de wijn in z’n geheel overkomt. Een wijn moet in evenwicht zijn. Geen nare zuurtjes of harde tannine, behalve als de wijn nog vrij jong is.
Wijnproevers, die veel wijn achtereen proeven, spugen de wijn weer uit, waarna de smaak verder wordt beoordeeld. Als je een proeverij bijwoont, is het vanzelfsprekend dat je de wijn uitspuugt. Er zijn dan zoveel wijnen dat je na de zesde of de tiende glas wijn niet meer objectief kan proeven en in sommige gevallen zelfs al na een glas of vier. Een wijn met een lange of korte afdronk is als je de wijn lang blijft naproeven. Neem ook op een proeverij wat water of brood tussendoor, dat neutraliseert een beetje de smaak. Liever geen kaas, dat zie je ook wel eens op een proeverij, kaas heeft een te sterke geur en smaak die veel wijnen teniet doen. Hierdoor kan je de wijn niet meer ruiken of zelfs proeven.
Leer alles over wijn, wijn proeven en over wijngekken.nl
Wijngekken.nl proeft de wijnen onafhankelijk, meestal blind, zonder vooroordeel en op kwaliteit. Wij staan achter onze proefnotities en oordelen niet of een wijn lekker is of niet.
Wij proeven en beoordelen al meer dan 20 jaar wijnen en weten hoe een wijn moet en kan zijn.
Zo geeft wijngekken.nl de punten aan een wijn:
- Kleur: max. 3 punten
- Neus: max. 5 punten
- Smaak: max. 9 punten
- Conclusie: max. 3 punten
WijnGekkenMedailles worden gegeven aan wijnen met een goede tot zeer goede prijs/kwaliteit verhouding. De beste koop die je kunt doen. De Medailles zijn er in Brons, Zilver en Goud.
Uitgebreide uitleg over verschillende puntensystemen, het sterrensysteem en Parker Punten vind je op HET PUNTENSYSTEEM VAN WIJN
Het WijnGekken Wijn Proef Formulier
De WijnGekken hebben een proefformulier voor je klaarstaan. Je hoeft het alleen de downloaden, printen en het proeven kan beginnen. Hoe moet je wijn proeven maakt dat wel zo makkelijk. Zo kun je je wijnen makkelijk en ordelijk bijhouden. Netjes op datum in een map. Wie wil dat nou niet.