Hoe bewaar je wijn

Hoe bewaar je wijn

Hoe bewaar je wijn:

Bewaren en opslaan

Hoe bewaar je wijn? De meeste wijn in de hele wereld wordt gemaakt om binnen één a twee jaar op te drinken. Normaal kan je wijn het best jong drinken, even laten liggen kan geen kwaad. Met name rode jonge wijnen zijn gebaat bij een paar jaar flesrust. Maar alleen echt interessante wijnen zijn voor opslag geschikt. Zulke wijnen komen uit de Bordeaux, maar ook uit de Bourgogne, de Rhône of uit de Nieuwe Wereld Landen. Daarom moet je onderscheid maken tussen een wijnkelder en een wijn-voorraadje.

 

Hoe bewaar je wijn: De wijnkelder

Een wijnkelder is voor de lange duur, een wijnvoorraad is voor het grijpen, om lekker op een avondje onderuit te zakken en er eentje open te maken.

Een kelder is een ideale wijnbewaarplaats. Maar wie geen kelder heeft hoeft niet te treuren. Er zijn genoeg andere mogelijkheden. Kies in de eerste plaats een ruimte die donker is en redelijk constant is van temperatuur, iets te warm maakt niet zo uit. Constante temperatuur is wel belangrijk.

 

Hoe bewaar je wijn: Een paar ideeën om wijn neer te leggen

Kijk in de garage, de gangkast, de meterkast of misschien wel de kruipruimte onder het huis. Een kleine hoeveelheid flessen kan men zonder risico enige maanden opslaan in een niet te warme ruimte. Enkele flesjes rood kunnen voor direct gebruik op een rekje in de kamer worden bewaard. Zet witte wijn op een koelere plek, maar de witte wijn voor consumptie kan je ook gewoon in de kamer neerleggen.

Een grote wijnvoorraad vraagt om kelderrust. Heel belangrijk bij wijnopslag is een constante temperatuur. Ideaal is rond elf graden Celsius. Wat warmer of kouder is geen probleem, mits er zo weinig mogelijk schommeling in temperatuur is. Hoe hoger het kwik oploopt, des te sneller de wijn zich ontwikkelt. De ruimte moet donker zijn. Hoe goed zonlicht ook is voor de druif, voor de wijn is het funest. Weer zonlicht en kijk uit voor neonlicht: daardoor kan een wijn danig aftakelen. Houd de wijnopslagplaats vrij van trillingen. Wijn ligt graag in volmaakte rust en stilte. Als je het rek volstapelt, leg dan alle witte wijnen beneden, waar het altijd iets koeler is dan bovenin. Wijn mag best een beetje vochtig liggen, maar niet té. Bij grote vochtigheid vergaan de etiketten. Op zich is dat ook niet helemaal zo erg want op de kurk staat meestal welk chateau of domaine het is. Ook het jaartal staat op de kurk.

 

 

Hoe bewaar je wijn: Wijn moet je neerleggen

Je moet flessen met kurken altijd neerleggen, want dan blijft de kurk goed vochtig en vochtige kurken sluiten de fles goed af. Wijnen met kunststof kurken of zelf schroefdoppen zijn niet om te bewaren, deze moet je binnen een paar jaar opdrinken. Een uitgedroogde kurk laat lucht door – en dan gaat de wijn oxideren. Ook onder witte wijnen zijn uitgesproken bewaarwijnen, die een lange ontwikkelingsfase kennen. Witte bewaarwijnen komen uit de Bourgogne en de Bordeaux, maar ook witte wijnen uit Duitsland kunnen in sommige gevallen uitstekend ouderen.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws