Het puntensysteem van wijn
5 (100%) 1 vote

Hoe is het puntensysteem van wijn opgebouwd. Er zijn diverse manieren om een wijn te beoordelen op de kwaliteit. Elk puntensysteem heeft zijn voor- en nadelen.

 

Het WijnGekken punten systeem

Het puntensysteem van wijn. Het WijnGekken Proefformulier voor wijn downloadendie is gebaseerd op het 20 punten systeem: 5 punten voor de geur (bouquet) 9 punten voor de smaak, 3 punten voor het uiterlijk (kleur) en 3 punten voor de algemene indruk van de wijn.

Wil je zelf wijn beoordelen? Download dan het WijnGekken Proefformulier. Zeker voor de beginnende wijnprofessional of de geïnteresseerde liefhebber een must om te gebruiken.

 

Internationale puntensystemen om wijn te beoordelen

Internationaal gezien worden er diverse puntensystemen gebruikt. Er zijn diverse middelen om een wijn te beoordelen. Het puntensysteem van wijn is niet alleen voor de professionele. De consument heeft er ook iets aan. Het is voor jezelf ook een manier om een wijn te classificeren en te waarderen.
Wijncritici als Jancis Robinson en Michael Broadbent gebruiken een systeem van 5 sterren of 20 punten. De WijnGekken hebben een ‘iets aangepast’ 20 puntensysteem en hanteren dit puntensysteem al vele jaren.
Sinds de jaren 80 wordt steeds vaker het 100 puntensysteem van Robert Parker toegepast die WijnGekken soms ook gebruikt. Vooral Engelstalige magazines als Wine Enthusiast, Wine Spectator en Wine Advocate gebruiken het 100 puntensysteem.

Het puntensysteem van wijn, Parker 100 punten systeem

50-59   Parker: deze wijnen zijn onacceptabel

60-69   Parker: deze wijnen liggen onder het gemiddelde

70-79   Parker: gemiddelde wijnen

80-89   Parker: wijnen beter dan het gemiddelde tot zelfs goede wijnen

90-95   Parker: uitstekende wijnen

96-100 Parker: buitengewone wijnen

Het puntensysteem van wijn. Het Amerikaans puntensysteem:

95 – 100   groots, wereldklasse

90 –   94   voortreffelijk

85 –   89   goed tot zeer goed

80 –   84   juist goed tot goed

75 –   79   doorsnee wijn

70 –   74   beneden het gemiddelde

60 –   69   duidelijk tekort

50 –   59   volledig ontoereikend

Het puntensysteem van wijn. Het Franse puntensysteem:

18 — 20 Absoluut grootse wijn

16 — 17 Uitstekend, met veel karakter

14 — 15 Goed tot zeer goed

12 — 13 Gewoon goede wijn

10 — 11 Aardig, voor de massa

07 — 09 Zwak met tekorten

onder 7 Zeer slecht

Het puntensysteem van wijn. Het Sterrensysteem:

*****  absoluut grootse wijn

****   uitstekend, warm aan te bevelen

***    goed tot zeer goed, aan te bevelen

**     redelijk tot goed, aantrekkelijke wijn

*      acceptabel

Andere puntensystemen


Het 100 punten systeem

is onderverdeeld in: 30 punten voor de geur (bouquet), 40 punten voor de smaak, 10 punten voor het uiterlijk (kleur) en 20 punten voor de algemene indruk van de wijn.


Het 50 punten systeem

is onderverdeeld in: 15 punten voor de geur (bouquet), 20 punten voor de smaak, 5 punten voor het uiterlijk (kleur) en 10 punten voor de algemene indruk van de wijn.


Het 20 punten systeem

is onderverdeeld in: 6 punten voor de geur (bouquet), 8 punten voor de smaak, 2 punten voor het uiterlijk (kleur) en 4 punten voor de algemene indruk van de wijn.