Hoe is het puntensysteem van wijn opgebouwd. Er zijn diverse manieren om een wijn te beoordelen op de kwaliteit. Elk puntensysteem heeft zijn voor- en nadelen.
Het WijnGekken punten systeem
die is gebaseerd op het 20 punten systeem: 5 punten voor de geur (bouquet) 9 punten voor de smaak, 3 punten voor het uiterlijk (kleur) en 3 punten voor de algemene indruk van de wijn.
Wil je zelf wijn beoordelen? Download dan het WijnGekken Proefformulier. Zeker voor de beginnende wijnprofessional of de geïnteresseerde liefhebber een must om te gebruiken.
Internationale puntensystemen om wijn te beoordelen
Internationaal gezien worden er diverse puntensystemen gebruikt. Er zijn diverse middelen om een wijn te beoordelen. Het puntensysteem van wijn is niet alleen voor de professionele. De consument heeft er ook iets aan. Het is voor jezelf ook een manier om een wijn te classificeren en te waarderen.
Wijncritici als Jancis Robinson en Michael Broadbent gebruiken een systeem van 5 sterren of 20 punten. De WijnGekken hebben een ‘iets aangepast’ 20 puntensysteem en hanteren dit puntensysteem al vele jaren.
Sinds de jaren 80 wordt steeds vaker het 100 puntensysteem van Robert Parker toegepast die WijnGekken soms ook gebruikt. Vooral Engelstalige magazines als Wine Enthusiast, Wine Spectator en Wine Advocate gebruiken het 100 puntensysteem.
Het puntensysteem van wijn, Parker 100 punten systeem
50-59 Parker: deze wijnen zijn onacceptabel
60-69 Parker: deze wijnen liggen onder het gemiddelde
70-79 Parker: gemiddelde wijnen
80-89 Parker: wijnen beter dan het gemiddelde tot zelfs goede wijnen
90-95 Parker: uitstekende wijnen
96-100 Parker: buitengewone wijnen
Het puntensysteem van wijn. Het Amerikaans puntensysteem:
95 – 100 groots, wereldklasse
90 – 94 voortreffelijk
85 – 89 goed tot zeer goed
80 – 84 juist goed tot goed
75 – 79 doorsnee wijn
70 – 74 beneden het gemiddelde
60 – 69 duidelijk tekort
50 – 59 volledig ontoereikend
Het puntensysteem van wijn. Het Franse puntensysteem:
18 — 20 Absoluut grootse wijn
16 — 17 Uitstekend, met veel karakter
14 — 15 Goed tot zeer goed
12 — 13 Gewoon goede wijn
10 — 11 Aardig, voor de massa
07 — 09 Zwak met tekorten
onder 7 Zeer slecht
Het puntensysteem van wijn. Het Sterrensysteem:
***** absoluut grootse wijn
**** uitstekend, warm aan te bevelen
*** goed tot zeer goed, aan te bevelen
** redelijk tot goed, aantrekkelijke wijn
* acceptabel
Andere puntensystemen
Het 100 punten systeem
is onderverdeeld in: 30 punten voor de geur (bouquet), 40 punten voor de smaak, 10 punten voor het uiterlijk (kleur) en 20 punten voor de algemene indruk van de wijn.
Het 50 punten systeem
is onderverdeeld in: 15 punten voor de geur (bouquet), 20 punten voor de smaak, 5 punten voor het uiterlijk (kleur) en 10 punten voor de algemene indruk van de wijn.
Het 20 punten systeem
is onderverdeeld in: 6 punten voor de geur (bouquet), 8 punten voor de smaak, 2 punten voor het uiterlijk (kleur) en 4 punten voor de algemene indruk van de wijn.