Provence

De wijnen uit het zuidoosten
van Frankrijk, de Provence

Sinds 1977 heeft deze streek zijn eigen appellation controlee en formeel heet de streek, de Côtes de Provence. Niet alleen daarom verdienen de wijnen uit de Provence onze aandacht, er worden ook gewoonweg goede wijnen gemaakt!
Een jonge, oude wijn

Hoewel de wijnbouw hier al van ver voor het begin van onze jaartelling dateert, is de Provencewijn pas goed bekend geworden na de jaren veertig van de vorige eeuw. In die tijd gingen er ook steeds meer mensen op vakantie naar deze streek. Zonaanbidders, die met de wijn ter plekke hadden kennisgemaakt, wilden er ook thuis van genieten.

Langs de Côte d’Azure
Langs de kust tussen Marseille en Nice liggen de wijnlandschappen van de departementen Bouches-du-Rhône, Var en Alpes Maritimes. Als je meer landinwaarts trekt, worden de bergen steiler en grilliger. En waar de hellingen het toelaten staan de wijnstokken, tot voorbij Draguignan. Drie kwart van de verbouwde druiven is voor de rosé en één kwart voor de witte en rode Provencewijnen. Een goede rode Côtes de Provence is van een robijnrode kleur en smaakt soepel en gespierd tegelijk. Hij kan een paar jaartjes ouderen. De witte variant wordt direct gedronken, hoe frisser hoe beter. Ook in de Provence hebben ze sinds 1955 een echte cru classé !

De crus classés en 1955:
– Ch. Minuty, (Saint-Tropez)
– Ch. Sainte-Roseline, Les Arcs-sur-Argens
– Domaine de la Source Sainte-Marguerite (La Londe-les-Maures)
– Domaine de la Clapière (Hyères)
– Domaine de l´Aumérade
– Clos Cibonne (Pradet).
– Domaine de Rimaurescq (Pignans)
– Domaine de Castel Roubine, (Lorgues)
– Ch. du Galoupet (La Londe-les-Maures)
– Ch. de Saint-Martin (Taradeau)
– Ch. de Saint-Maur (Cogolin)
– Clos Mireille (La Londe-les-Maures)
– Ch. de Selle (Taradeau)
– Ch. de Brégançon (Bormes-les-Mimosas)
– Domaine de Mauvanne (Salins d´Hyères)
– Domaine de la Croix (La Croix-Valmer)
– Domaine du Noyer (Bormes-les-Mimosas).

Cassis en Bandol
Naast de algemene appellation Côtes de Provence is het gebied vier mini-appellations rijk, het zijn Cassis, Bandol, Bellet en Palette. Het romantische badplaatsje Cassis, het eerste plaatsje oostelijk van Marseille, heeft een reputatie voor witte wijn, 75% van de daar geproduceerde wijnen is wit. Opvallend is de amfitheaterachtige ligging van de terrassen met wijnstokken, die optimaal van de zon profiteren. De bodem is rijk aan silicium en kalksteen. Witte cassis is een verrukkelijk geurende, volle wijn die fris en frank smaakt. Wat verder, richting Toulon, ligthet vissersdorp Bandol waar de rode wijn de boventoon voert. Hier gedijt de druif Mourvèdre, naast de Grenache en de Cinsault.

Bellet en Palette
Dicht bij Nice ligt de piepkleine appellation Bellet met rood, wit en rosé. De rode versie is lichtgekleurd en zeer delicaat, de rosé is een perfecte dorstlesser en de witte Bellet is droog en frêle, met een nerveus karaktertje. Dicht bij Aix-en-Provence ligt de vierde appellation (1948), die van Palette met welgeteld twee Domaines. Er worden aromatische rode wijnen, roséwijnen en droge witte wijnen geproduceerd. De twee domaines zijn: Chateau Simone in Meyreuil en Chateau Crémade in Le Thonolet.

Op 32 ha worden er jaarlijks ongeveer 600 hl wijn geproduceerd. Er mogen ongeveer 25 verschillende druiven gebruikt worden. In de rode wijn moet minimaal 10 % mourvèdre aanwezig zijn, grenache noir en cinsault voor minstens 50% van het totaal en daarnaast een tiental andere cepages waaronder cabernet sauvignon, carignan, syrah en tibouren. De witte wijnen en roséwijnen moeten minstens voor 80 % uit clairette en een tiental andere cepages gemaakt worden, zoals de colombard, pascal en ugni voor de witte wijn en terret-bourret (maximum 20%) voor de rosé.

Vin Gris
Dit is een roséwijn verkregen uit een mengsel van witte en rode druiven. De wijn oogt wat smoezelig of grauw, vandaar de naam. Ook spreekt men wel van pelure d’oignon, uienschilkleurig. Hij komt voor in de Elzas, in de Bourgogne en in de Provence. Overigens is Vin Gris een héél frisse zomerwijn.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws