Oostenrijk

Kabinett, Spätlese, Auslese, Eiswein, Strohwein, Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese.
Alle wijnen uit Oostenrijk

Uit Oostenrijk komen zeer goede wijnen maar helaas zie je ze niet zo vaak in Nederland. Hoe zou dit nu komen?

De wijnbouw gaat ver terug, in de Keltische tijd honderden jaren voor Christus werden hier druiven verbouwd. Maar het zou nog heel lang duren voordat het echt serieus werd. Toen meer dan een eeuw geleden de wijnbouwschool werd opgericht in Kloster-Neuburg kwam de wijnbouw pas echt tot bloei. In Oostenrijk heb je vooral witte wijnen, maar de rode wijnen doen het ook erg goed en zijn in opkomst.

De wijnen uit Oostenrijk zijn meestal droog (het suikergehalte is meestal onder de 4 gr/l) en vol van smaak. Ze zijn extractrijk, kruidig en de witte wijnen hebben meestal een hogere zuurgraad welke verborgen wordt door de fruitige smaak.

Etiketten
Etikettentaal is aan strenge regels gebonden. Vermeld moet worden: wijn uit Oostenrijk, plaats , jaargang, soort druif, welke kwaliteit, naam wijngaard en plaats van afvulling, alcoholgehalte en droog of zoet, flesvolume 0,75l, en het Staatliche Prüfnummer.

Onderverdeling van de kwaliteit
Wijn uit Oostenrijk kan overal uit Oostenrijk vandaan komen. Vanaf kwaliteitswijn moet de wijn aan de volgende voorwaarden voldoen:
– niet meer als 6750 liter per hectare,
– minstens 75 graad Öchsel bevatten,
– uit een wijnbouwgebied komen,
– uit alleen toegestane druivensoorten bestaan,
– Staatlich geprüft en een Staatliches nummer dragen.

Verder zijn er de volgende kwaliteitssoorten te onderscheiden: Kabinett, Spätlese, Auslese, Eiswein, Strohwein, Beerenauslese, Ausbruch en Trockenbeerenauslese welke allen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, waaronder bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker.
Bovendien is er in Oostenrijk nog een extra kwaliteitsnorm, de D.A.C. welke je kan vergelijken met de A.O.P in Frankrijk. Dit is een wijn uit een omschreven gebied, bijvoorbeeld de Grüner Veltliner uit het Weinviertel. Deze wijnen worden naast de Staatliche Prüfung nog eens extra geproefd en beoordeeld door een commissie van vakkundige op wijngebied. Weinviertel DAC is dan een Grüner Veltliner. Dit heb je ook met bijvoorbeeld de BlauFränkisch uit het Burgenland.

Wit wint maar rood is “on his way”
De meeste wijn die men in Oostenrijk maakt is wit. Toegestaan zijn 22 witte en 13 rode druivensoorten voor kwaliteitswijn. De Grüner Veltliner beslaat ongeveer een derde van de aanbouw, de aanplant van rode druivensoorten is verdubbeld in de laatste jaren.
De belangrijkste witte soorten zijn Grüner Veltliner, Riesling, Sauvignon Blanc ,
Welschriesling, Chardonnay en de Traminer.
De belangrijkste rode soorten zijn, Blauer Zweigelt, Blaufränkisch en St.Laurent maar ook de Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah nemen in belangrijkheid toe.

Wenen en wijn
Oostenrijk is verdeeld in 4 wijnbouwregionen en 16 wijnbouwgebieden.
Klein maar dapper weert zich de Benjamin onder de 16 wijnbouwgebieden: Wenen.
Kwantitatief is het district nauwelijks interessant met zijn achthonderd hectaren binnen de grens van grootstad Wenen. Kwalitatief ligt dat anders. Tal van lieden hebben in het verleden een zeer muzikale loftrompet over de Weense wijn gestoken. Schubert en Beethoven vonden inspiratie bij jonge wijn als de Heurige lekker tot leven kwam.
De Oostenrijkse primeurwijn Heurige is volop verkrijgbaar in de dorpjes Grinzing, Sievering, Heiligenstadt en Nussdorf, evenals in de plaatsjes Grossjedlersdorf, Strebersdorf en Stammersdorf op de noordelijke Donauflank.
Heurige betekent zowel de jonge wijn van de recente oogst als het stemmige lokaal waar je hem drinkt en waar het grote wijntoerisme zich concentreert. Hier groeien onder andere de Grüner Veltliner, Riesling, Weissburgunder, Chardonnay en Traminer en bovendien de Blauer Zweigelt, Blauburgunder en Blaue Portugieser.
Verder is Wenen bekend om zijn wijnen uit de Gemischster Satz: verschillende druivensoorten op de gelijke aanbouw welke tegelijk verwerkt worden tot wijn. De stad Wenen lijkt ondergraven met weidse wijnkelders, die doen vermoeden dat deze metropool als belangrijkste overslagplaats van wijnen gold.

Neder-Oostenrijk
Qua oppervlakte is dit het grootste wijngebied van het land, dat de stad Wenen eng omsluit. Het is ingedeeld in een achttal hoofdgebieden, te weten: Wachau, Kremstal, Kamptal, Traisental, Wagram, Weinviertel, Carnuntum en de Thermenregion.
De omvangrijkste wijnproductie van Oostenrijk vindt plaats in het Weinviertel. Typische druivensoorten voor Oostenrijk vind men in Gumpoldskirchen. In het zachte klimaat gedijen hier de druiventypen Zierfandler en Rotgipfler. De Rotgipfler is een witte druif die de wijn een krachtig bouquet meegeeft. De Gumpoldkirchner wordt ook wel de Koningswijn genoemd.
Baden en Bad Voslau gebruiken voor de rode wijn de Portugieser-druif maar ook de St.Laurent en de Blauer Zweigelt gedijen hier goed.
Poysdorf wordt ook wel de Sekt-hoofdstad van Oostenrijk genoemd. De Grüner Veltliner is hier de hoofdsoort maar ook de Welschriesling, welke veel wordt gebruikt om Sekt te maken.
De wijngaarden van Retz liggen waaiervormig om de stad gedrapeerd en koesteren zich in een optimaal klimaat. Deze wijnstad bergt een wijnbouwschool en een reusachtig vertakt net van wijnkelders, dat zelfs het stratennet bovengronds in lengte verslaat.
Langenlois, de omvangrijkste wijnstad in Oostenrijk, behoort tot het Kamptal en levert een keur van mooie wijnen. Krems, gesitueerd op de Donau-oever, is niet alleen een belangrijke wijnleverancier, maar wellicht ook één der beste. Hier bereikt de Grüner Veltliner een ongekende kwaliteit, terwijl ook de Riesling werkelijk wondermooie wijnen geeft, heel geurig en uiterst elegant. Deze wijnen worden over de hele wereld geëxporteerd. De Neuburgerdruif mag een buitenbeentje worden genoemd.
Door naar Wachau, dat zijn wijnweelde over beide oevers van de Donau heeft verdeeld. De wijngaarden liggen afwisselend op de linker- en rechter heuvels die nu eens steil, dan weer glooiend zijn. De steilheid dwingt tot terrasbouw, waarop de fruitige Grüner Veltliner en de zuivere Riesling floreren. Deze regio kon het broertje zijn van het Duitse Rheingau, door zijn mineraalhoudende bodem, de zonweerkaatsende waterspiegel en de uiterst vochtige lucht. Omstandigheden waarop de Edelfaule zo dol is.
Zowel westelijk als oostelijk van Wenen ligt het gebiedje Traismauer-Carnuntum, door de Donau doorkliefd. Weer Grüner Veltliner, Riesling en Neuberger die de wijngaarden beheersen. De wijnen zijn droog maar fijn-fruitig. De streek Carnuntum bestrijkt de groene hellingen van het gebergte Leitha en waaiert dan uit tot het punt waar Oostenrijk en Tsjechië elkaar ontmoeten. Een gebied van rode wijnen: hier voelen de blauwe druiven Blauer Zweigelt, Blaufränkisch maar ook Cabernet Sauvignon en Merlot zich thuis.

De Heuriger is de naam van een Lokaal waar de jonge wijn wordt uitgeschonken als Sturm<br />
heeft hij 1% alkohol en is nog steeds aan het garen wat hem verradelijk maakt

Burgenland
Burgenland is verdeeld in Neusiedlersee, Neusiedlersee-Hügelland, Mittelburgenland en Südburgenland en ligt rond de Neusiedlersee tot aan de grens met Hongarije. Ruim tweehonderd wijngemeenten, die een derde van ‘s lands wijn voor hun rekening nemen. Hoe zuidelijker je trekt, des te zonniger wordt het klimaat. Het ondiepe water wordt door de zon steeds verwarmd. De brede waterspiegel geeft zijn warmte‘s nachts af aan de omringende stokken. Zo ontstaat een gelijkmatig klimaat, zonnig en vochtig, waardoor de edele rotting tijdens de rijping wordt veroorzaakt.
Bij Rust worden de beste dessertwijnen gemaakt in de wereld. Waarvan vooral de Ruster Ausbruch een zeer bekend voorbeeld is. Verder worden er heel goede witte wijnen geproduceerd waaronder bijvoorbeeld van de Chardonnay, Welschriesling en Weissburgunder. Maar het Burgenland is ook bekend om zijn zeer goede rode wijnen en rode Cuvees. Het is het land van de Blaufränkisch die hier een krachtige, fruitige wijn voortbrengt. Maar ook zeer goede wijnen van de Blauer Zweigelt, St.Laurent, Merlot, Syrah en Cabernet Sauvignon.

Stiermarken
Stiermarken bestaat uit Süd-Ost Steiermark, West-Steiermark en Süd-Steiermark en heeft door zijn bodem en weersgesteldheid een goede ligging.
Vooral daarom voelt de Welschriesling zich hier thuis, maar ook de Sauvignon Blanc, Chardonnay, Weissburgunder en Traminer gedijen hier voortreffelijk.
De gebieden rondom Klöch zijn bekend van de Gewürztraminer welke hier op de vulkanische bodem goed gedijt.
De Schilcher, van de blauwe druivensoort de Blauer Schildbacher, is een typische Stiermarker-wijn. Een wijn voor liefhebbers want meestal is de zuurgraad (te) hoog.
Stiermarker witte wijnen zijn vooral bekend om hun frisse, droge en het wat hogere zuurgehalte in de wijn. Hier heb je de zogenaamde “Toskana Österreichs” met berghangen van wel 50%.
De Grüner Veltliner vindt je hier niet zoveel, wel wordt er nog wat Blauer Zweigelt aangebouwd.

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden