De wijnen in Bulgarije

De wijnen in Bulgarije

Bulgarije kende al eeuwen voor Christus wijnbouw. De Oude Grieken gebruikten Bulgaarse wijngaarden voor hun druiven te verbouwen. De oudste restanten van wijnbouw die zijn gevonden, dateren van 3.000 jaar geleden.

In 1878 werd Bulgarije onafhankelijke. In deze periode stond de wijnbouw er goed bij. orde. Maar na enkele jaren vernietigde de druifluis phylloxera vrijwel alle Europese wijngaarden, die in Bulgarije niet uitgezonderd.
Met de hulp uit Oostenrijk en Frankrijk, maar later ook Italië werden er aan het begin van de 20e eeuw coöperaties opgericht. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw steeg de vraag van wijnen in Europa. Bulgarije profiteerde hier goed van door wijnen aan te bieden die relatief goedkoop waren. Men mocht zich zelfs rekenen onder de grootste wijnexporteurs ter wereld.

Doch de lage verkoopprijzen hadden ook hun weerszijde. Investeringen bleven uit en het land liep achterop met de rest van de wereld. Dat is in de afgelopen jaren drastisch veranderd door investeringen van binnenlandse investeerders. Middels wetgeving werden wijnmakers verplicht om minimaal 70% van hun winst te investeren de wijnbouw, wat ook tot een modernisering in rap tempo heeft geleidt. De wijnen in Bulgarije kunnen zich tegenwoordig meten met de rest van de wereld.

 

Tegenwoordige wijnbouw in Bulgarije

Tegenwoordig kent Bulgarije zo’n 200 wijnboeren, waarvan er 154 als wijnhuis geregistreerd staan. Merendeels worden er rode wijnen geproduceerd, maar ook witte schieten niet tekort. Het grootste deel wordt geëxporteerd. Rusland was een belangrijke afzetmarkt, doch deze is krimpend. De export naar West-Europa groeit, met het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste afnemer, maar vlak onze zuiderburen in België niet uit.

De belangrijkste gebuikte druiven voor wijnen zijn:

  • CabernetSauvignon (14%)
  • Rkatsiteli (14%)
  • Merlot (12%)
  • Pamid (11%)
  • Rode Misket (8%)
  • Dimyat (6.5%)
  • MuskatOttonel (6%)
  • Chardonnay (2.7%)
  • Gamza (1.6%)
  • Riesling (1.3%)
  • Melnik (1%)
  • Sauvignon Blanc (<1%)
  • Traminer (<1%)
  • Sandanski Misket (<1%)
  • Vratjenski Misket (<1%)
  • Mavrud (<1%)
  • Rubin (<1%)
  • Syrah (<1%)

 

Bulgarije kent 28 herkomstgebieden met kwaliteitswijn die de status hebben van VQPRD, in het Bulgaars het ‘controliran region’. De etikettering is internationaal en vaak komen de termen er in het Frans of Engels op het etiket.

De kwaliteit Reserve en Special Reserve bij de wijnen van Bulgarije slaan niet op houtlagering of oudering, maar op wijnen van eer goede kwaliteit die aan bepaalde eisen moet voldoen.

De Bulgaarse wijnbouw is oud. Het moderne wijnmaken in Bulgarije is nog relatief jong en die is pas ongeveer honderd jaar geleden begonnen. De meest ewijn die gemaakt wordt in Bulgarije is voor de export. Na het wegvallen van de Russische markt heeft Bulgarije zijn wijnen een meer internationaal karakter gegeven om de West-Europese markt te veroveren.

De belangrijkste wijngebieden zijn hieronder beschreven.

 

De gebieden van de wijnen in Bulgarije:

Donau vlakte (Noord Bulgarije)

De Donau vlakte of Noord-Bulgaarse regio omvat de zuidelijke oever van de Donau en de centrale en westelijke delen van de Donau vlakte. Het klimaat van het gebied is gematigd continentaal, heeft een hete zomer en vele zonnige dagen per jaar. Typische wijnstijlen die zijn van de druivenrassen Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Aligoté en de lokale rassen Pamid en Gamza.

Zwarte Zee (Oost Bulgaars)

De regio rond de Zwarte Zee is waar 30% van alle wijnstokken zijn geplant. De regio wordt gekenmerkt door een lange en milde herfst die een gunstige voorwaarde vormen voor de accumulatie van suikers om fijne witte wijn te maken (53% van alle witte wijn komt uit deze regio). De diverse wijnen zijn gemaakt van de druivenrassen Dimiat (een autotochtoon aromatisch ras), Welschriesling, Muscat Ottonel, Ugni blanc, Sauvignon Blanc en Traminer (Gewürztraminer). In de VS is de appellation ook goedgekeurd als “Zwarte Zee Kust” regio.

Wijnregio's Bulgarije

 

Rosen Vallei (Sub-Balkan)

De regio Rose Valley of Rosen Vallei ligt ten zuiden van het Balkan-gebergte. Het is verdeeld in een oostelijke en westelijke subregio, dominerende stijlen zijn Muscatel, Welschriesling, Rkatsiteli, Cabernet Sauvignon en Merlot. De regio produceert meestal droge en droge witte met een klein restzoetje en in mindere mate rode wijn. De regio omvat de Sungurlare Valley, beroemd om zijn wijn van het druivenras de Rode Misket.
Het gematigde continentale klimaat in het gebied en de gunstige verdeling van de regenval zijn goed voor het maken van rode wijn. De regio omvat het centrale deel van het laagland, evenals delen van de Sakar berg. Mavrud, een beroemde lokale wijn, Merlot, Cabernet Sauvignon, Muscatel en Pamid worden er geteeld.

Het Balkangebergte geeft een de streek beschutting aan de koude wind die waait van de vlakten uit Rusland. Het gebied ten zuiden van de Balkan heeft een Mediterraan klimaat, met milde regenachtige winters en warme droge zomers.

Struma River Valley (Zuidwest Bulgaars)

De regio omvat de zuidwestelijke delen van Bulgarije, de vallei van de rivier de Struma in de historische provincie Macedonië. Het gebied is klein in omvang, maar is klimatologisch zeer uitgesproken en karakteristiek. Het gebied is onder de invloed van het mediterrane klimaat dat uit het zuiden komt. De lokale stijl Shiroka Melnishka loza (bekend onder de naam Melnik), evenals de Cabernet Sauvignon en Merlot worden er verbouwd.

Dit artikel is gemaakt i.s.m. Berechje Brouwer.

 

Een neus voor goede wijn. Wijn – Proefnotities – Wijnnieuws

GRATIS NIEUWSMAIL


Meld je aan voor de GRATIS nieuwsmail en ontvang wekelijks de leukste wijn berichten in je mailbox

Wil je op de hoogte blijven van al het wijnnieuws, de eerlijke WijnGekken Proefnotities en alle leukigheden in de wijnwereld. Meld je dus dan aan voor de gratis WijnGekken NieuwsMail

Dus klik dan snel naar NieuwsMail en meld je aan!!!

Dit zal sluiten in 15 seconden