Bach, Toccata en Fuga in d-moll (BWV 565)

bach

Voor onze klassieke wijnliefhebbers heb ik een mooi werk van Bach….

Het werk is gecomponeerd in de tijd dat Bach in Weimar verbleef (1708-1717). Van al het werk van Bach is deze toccata en fuga één van de meest vrije en expressiefste qua vorm. Bach improviseerde graag op de klavecimbel en het orgel en deze compositie ontstond waarschijnlijk vanuit een improvisatie toen hij op het orgel in de Thomaskirche in Leipzig oefende.

bach 1In deze lange, hoge en smalle kerk, die een nagalmtijd van 3,5 seconde heeft, moeten de donderende harmonieën van dit stuk lang en stormachtig een kosmische indruk hebben gemaakt.

Een van de karakteristieken van deze toccata is haar enorme ritmische vrijheid en de plasticiteit van het melodische materiaal. In de opvolging van de harmonieën is het stuk baanbrekend omdat het ontwerp van het stuk onregelmatig en asymmetrisch is. Voor die tijd – en ook heel lang ná die tijd – was dit ongehoord.

Het woord ’toccata’ (een afleiding van het Italiaanse toccare, dat ‘aanraken’ betekent) beschrijft een compositie die bedoeld is om de virtuositeit van een toetsenist ten volle uit te buiten.

Het was Bachs uitvinding om een toccata in één werk met een fuga (een strak gestructureerde muziekvorm waarin een thema in verschillende toonsoorten wordt ontwikkeld, zodat het met zichzelf harmonieert) te combineren.

In Bachs Toccata is het thema van de fuga gebaseerd op de eerste paar noten van de toccata. Het start in de violen en beweegt zich daarna langs alle instrumenten van het orgel en keert weer terug naar de toccata voor een groots slot.

Veel luisterplezier….

Proef smakelijkkk…
Chris

Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!