Welke wijn past bij welk gerecht. Welke soort wijn drink je bij bij vis en welke wijn drink je bij vlees. De beste wijn en spijs combinaties met vlees of vis vind je hieronder.
De beste tips voor welke wijn past bij welk gerecht
Soms is het makkelijk. Bij rood vlees neem je een zwaardere rode wijn, maar hoe is dat als je een zware wijn gewoon niet lekker vindt? Soms is het wat moeilijker, bijvoorbeeld met vis. Vis is moeilijker te combineren en welke wijn past nu helemaal niet bij vis?
Hieronder vind je een algemene uitleg welke wijn past bij welk gerecht
TIP: klik op de rode kopjes hieronder en je krijgt gelijk een lijst met wijnen te zien die uitstekend bij die gerechten passen. In die artikelen vind je een link waar je de wijnen kunt bestellen en tegen welke prijs.
Medium volle rode wijnen, bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza
Kun je kiezen bij pasta, pizza, salades en kleine hapjes. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden.
Zachte of oudere rode wijnen, lekker bij vleessoorten als eend en fazant
Kun je kiezen bij vlees, eend, fazant en zachte kaas. In dit rijtje vallen ook veel oudere wijnen. Wijnen die afgerond zijn en nog weinig tannine bezitten.
Lees verder na de advertentie
Jonge of stevige rode wijnen, bij biefstuk of wild
Kun je kiezen bij biefstuk, wild, oude- of schimmelkaas. Wijnen met pit en met kracht horen bij een krachtige maaltijd. Hoe meer smaak er in een gerecht zit, hoe zwaarder de wijn. In dit rijtje vallen ook jonge wijnen met veel tannine.
Veel droge witte wijnen, bij oesters en mosselen
Voor bij vis, oesters, mosselen en de wat frissere wijnen ook bij oosterse gerechten. Oosterse gerechten vragen wijnen met veel zuren. Neem hierbij een jonge Sauvignon Blanc of een Riesling.
Zoete witte wijnen, veel zuren bij salades en pittige gerechten
Passen bij salades, vis, paté, oosterse gerechten en romige kazen. Halfzoete wijnen zijn moeilijk te combineren met een gerecht. Denk bij de salades aan een salade met vruchten en bij vis een vettere soort vis.
Zoete witte wijn, bij fruit desserts en nagerechten
Voor bij fruit desserts, gebak en zoete nagerechten. Zoete witte wijnen horen bij zoete gerechten. Hoe zoeter hoe beter.
Rosé wijnen, fruitigheid bij vleesgerechten
Rosé wijnen kun je drinken bij kalfsvlees, varkensvlees of gevogelte. Rosé zit tussen rood en wit in. Een zwaardere rosé (bijvoorbeeld een met een meer donkere kleur) kun je ook beschouwen als een lichte rode wijn.
Zoete rosé wijnen, bij pasta en zoete sauzen
Zoete rosé wijnen zijn heerlijk bij pasta en gerechten met zoete sauzen. Zoete rosé wijnen zijn heerlijke bij een wat zoetere pasta of gerechten met zoete sauzen. Ook passen deze wijnen goed bij kaas, maar wel de wat romige kaas.
Zoete rode wijnen, zalig bij desserts en kaas
Rode zoete wijnen kun je drinken bij oude- en schimmelkaas, maar ook desserts. Deze combinatie is om te watertanden. Een heerlijke oude of schimmelkaas met een versterkte wijn. Je zult versteld staan hoe dit uitpakt.
Welke wijn past bij welk gerecht, de mousserende wijn
Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken.
Welke wijn past bij precies bij jouw gerecht
Hieronder vind je een lijst met diverse ingrediënten waarmee je jouw gerecht kunt combineren met een druivenras en/of wijn uit een bepaalde streek. Je kunt ook experimenteren met diverse wijnen bij diverse maaltijden en ingrediënten.
Asperges | Sylvaner of Muscat / Gewürztraminer / Sancerre / Menetou-Salon / Pouilly Fumé |
Barbecue | Shiraz / Zinfandel |
Biefstuk | Cabernet Sauvignon / Tannat / Sangiovese |
Cocktail van Garnalen, Krab of Gamba | Witte Mâcon / Droge Witte Bordeaux Sauvignon / Droge wijn uit de Jura / Riesling / Chardonnay |
Escargots (slakken) | Bourgogne Aligoté / Alsace Riesling / Touraine Sauvignon / Sancerre / Corton-Charlemagne / Alsace Pinot Gris / Monbazillac / Gewürztraminer / Witte wijn uit de Jura/ Sauternes / Barsac |
Gerookte Paling | Bourgogne Aligoté / fino Sherry |
Gerookte Makreel | Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Manzanilla Sherry |
Gerookte zalm | Puligny-Montrachet / Pouilly-Fumé / Droge Sauvignon / Pfalz / Riesling / Spätlese / Alsace Pinot Gris |
Gerookte forel | Gewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Fumé Blanc |
Ham | Alsace Tokay / Red Côte du Rhône / Stevige Côte du Roussillon Rosé / Rode Coteaux du Tricastin / Beaujolais / Witte Chassagne Montrachet / Corbières Rosé / Côte du Rhône / Rode Bordeaux |
Kip | Houtgerijpte Chardonnay uit Chili / Frankrijk / Argentinië |
Kaviaar | Champagne |
Lamsvlees | Chianti / Rode (niet te zware) Bordeaux / Rioja |
Paddenstoelen | Pinot Noir |
Paté algemeen | Mâcon-Village / Graves / Fumé Blanc / Australische Shiraz / Chianti |
Paté van kip | Pomerol |
Paté van eend | Coteaux du Layon / Riesling / Chianti / Sauternes |
Paté van wild | Cahors / Bergerac / Madiran / Stevige rode wijn uit Portugal |
Paté van haas | Rode Côtes de Duras / Moulin à Vent |
Zalm (verse) | Champagne / Meursault / Puligny-Montrachet / Riesling / Chardonnay / Spätlese |
Wat is de beste wijn en spijs keuze bij andere gerechten:
- Welke wijn past precies bij het zoete dessert
- Welke kaas bij het kaasplankje
- Chinees, Aziatisch. Welke wijn kies je daarbij.
- Welke wijn bij pizza of pasta
- Groentesoep, kippensoep, tomatensoep? Welke wijn moet bij soep.
- Welk hoofdgerecht met welke wijn. Welke wijn kies je bij vis of vlees.
- Welke wijn kies je bij welke salade