Welke wijn past bij welk gerecht. Welke soort wijn drink je bij welk gerecht of wat is de beste wijn/spijs keuze. Wij leggen het allemaal uit.

Hier hebben wij een keuze gemaakt voor welke combinatie wijn / spijs je moet kiezen.

Soms is het makkelijk. Bij rood vlees neem je een zwaardere rode wijn, maar hoe is dat als je een zware wijn gewoon niet lekker vindt? Soms is het wat moeilijker, bijvoorbeeld met vis. Vis is moeilijker te combineren bij een maaltijd en welke wijn past nu helemaal niet?

 

Hieronder een algemene uitleg welke wijnen je moet kiezen

TIP: klik op de blauwe kopjes hieronder en je krijgt gelijk een lijst met wijnen te zien die uitstekend bij die gerechten passen. In die artikelen vind je een link waar je de wijnen kunt bestellen en tegen welke prijs.

Rode wijnen. Licht tot medium-vol

Kun je kiezen bij pasta, pizza, salades en kleine hapjes. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden.

Rode wijnen. Medium vol, zacht en/of mild

Kun je kiezen bij vlees, eend, fazant en zachte kaas. In dit rijtje vallen ook veel oudere wijnen. Wijnen die afgerond zijn en nog weinig tannine bezitten.

Rode wijnen. Stevig, vol, robuust en jong

Kun je kiezen bij biefstuk, wild, oude- of schimmelkaas. Wijnen met pit en met kracht horen bij een krachtige maaltijd. Hoe meer smaak er in een gerecht zit, hoe zwaarder de wijn. In dit rijtje vallen ook jonge wijnen met veel tannine.

Witte wijnen. Droog

Voor bij vis, oesters, mosselen en de wat frissere wijnen ook bij oosterse gerechten. Oosterse gerechten vragen wijnen met veel zuren. Neem hierbij een jonge Sauvignon Blanc of een Riesling.

Witte wijnen. Halfzoet

Passen bij salades, vis, paté en romige kazen. Halfzoete wijnen zijn moeilijk te combineren met een gerecht. Denk bij de salades aan een salade met vruchten en bij vis een vettere soort vis.

Witte wijnen. Zoet

Voor bij fruitdesserts, gebak en zoete nagerechten. Zoete witte wijnen horen bij zoete gerechten. Hoe zoeter hoe beter.

Rosé wijnen, Droog

Rosé wijnen kun je drinken bij kalfsvlees, varkensvlees of gevogelte. Rosé zit tussen rood en wit in. Een zwaardere rosé (bijvoorbeeld een met een meer donkere kleur) kun je ook beschouwen als een lichte rode wijn.

Rosé wijnen. Zoet

Zoete rosé wijnen zijn heerlijk bij pasta en gerechten met zoete sauzen. Zoete rosé wijnen zijn heerlijke bij een wat zoetere pasta of gerechten met zoete sauzen. Ook passen deze wijnen goed bij kaas, maar wel de wat romige kaas.

Rode wijnen. Zoet

Rode zoete wijnen kun je drinken bij oude- en schimmelkaas, maar ook desserts. Deze combinatie is om te watertanden. Een heerlijke oude of schimmelkaas met een versterkte wijn. Je zult versteld staan hoe dit uitpakt.

Mousserende wijnen, wit en rood

Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken.

welke wijn drink je bij groentesoep, tomatensoep, kippensoep, erwtensoep

Welke wijn drink je bij welk gerecht of wat is de beste wijn/spijs keuze