Welke wijn past bij welk gerecht. Welke soort wijn drink je bij bij vis en welke wijn drink je bij vlees. De beste wijn en spijs combinaties met vlees of vis vind je hieronder.

De beste tips voor welke wijn past bij welk gerecht

Soms is het makkelijk. Bij rood vlees neem je een zwaardere rode wijn, maar hoe is dat als je een zware wijn gewoon niet lekker vindt? Soms is het wat moeilijker, bijvoorbeeld met vis. Vis is moeilijker te combineren bij een maaltijd en welke wijn past nu helemaal niet?

 

Hieronder vind je een algemene uitleg welke wijn past bij welk gerecht

TIP: klik op de blauwe kopjes hieronder en je krijgt gelijk een lijst met wijnen te zien die uitstekend bij die gerechten passen. In die artikelen vind je een link waar je de wijnen kunt bestellen en tegen welke prijs.

 

Medium volle rode wijnen passen bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza

Kun je kiezen bij pasta, pizza, salades en kleine hapjes. Lichte rode wijnen horen bij niet té uitgesproken maaltijden.

Zachte of oudere rode wijnen passen bij veel vleessoorten als eend en fazant

Kun je kiezen bij vlees, eend, fazant en zachte kaas. In dit rijtje vallen ook veel oudere wijnen. Wijnen die afgerond zijn en nog weinig tannine bezitten.

Jonge of stevige rode wijnen bij biefstuk of wild

Kun je kiezen bij biefstuk, wild, oude- of schimmelkaas. Wijnen met pit en met kracht horen bij een krachtige maaltijd. Hoe meer smaak er in een gerecht zit, hoe zwaarder de wijn. In dit rijtje vallen ook jonge wijnen met veel tannine.

Veel droge witte wijnen bij oesters en mosselen

Voor bij vis, oesters, mosselen en de wat frissere wijnen ook bij oosterse gerechten. Oosterse gerechten vragen wijnen met veel zuren. Neem hierbij een jonge Sauvignon Blanc of een Riesling.

Zoete witte wijnen veel zuren bij salades en pittige gerechten

Passen bij salades, vis, paté, oosterse gerechten en romige kazen. Halfzoete wijnen zijn moeilijk te combineren met een gerecht. Denk bij de salades aan een salade met vruchten en bij vis een vettere soort vis.

Zoete witte wijn bij fruit desserts en nagerechten

Voor bij fruit desserts, gebak en zoete nagerechten. Zoete witte wijnen horen bij zoete gerechten. Hoe zoeter hoe beter.

Rosé wijnen bij vlees

Rosé wijnen kun je drinken bij kalfsvlees, varkensvlees of gevogelte. Rosé zit tussen rood en wit in. Een zwaardere rosé (bijvoorbeeld een met een meer donkere kleur) kun je ook beschouwen als een lichte rode wijn.

Zoete rosé wijnen bij pasta en zoete sauzen

Zoete rosé wijnen zijn heerlijk bij pasta en gerechten met zoete sauzen. Zoete rosé wijnen zijn heerlijke bij een wat zoetere pasta of gerechten met zoete sauzen. Ook passen deze wijnen goed bij kaas, maar wel de wat romige kaas.

Zoete rode wijnen bij desserts en kaas

Rode zoete wijnen kun je drinken bij oude- en schimmelkaas, maar ook desserts. Deze combinatie is om te watertanden. Een heerlijke oude of schimmelkaas met een versterkte wijn. Je zult versteld staan hoe dit uitpakt.

Welke wijn past bij welk gerecht, de mousserende wijn

Witte en rode mousserende wijnen zijn er natuurlijk voor feestjes, maar ook bij zoete nagerechten kun je zo’n mousserende wijn schenken.

welke wijn past bij welk gerecht, welke wijn past bij vlees en welke wijn past bij vis

Welke wijn past bij precies bij jouw gerecht

AspergesSylvaner of Muscat / Gewürztraminer / Sancerre / Menetou-Salon / Pouilly Fumé
BarbecueShiraz / Zinfandel
BiefstukCabernet Sauvignon / Tannat / Sangiovese
Cocktail van Garnalen, Krab of GambaWitte Mâcon / Droge Witte Bordeaux Sauvignon / Droge wijn uit de Jura / Riesling / Chardonnay
Escargots (slakken)Bourgogne Aligoté / Alsace Riesling / Touraine Sauvignon / Sancerre / Corton-Charlemagne / Alsace Pinot Gris / Monbazillac / Gewürztraminer / Witte wijn uit de Jura/ Sauternes / Barsac
Gerookte PalingBourgogne Aligoté / fino Sherry
Gerookte MakreelGewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Manzanilla Sherry
Gerookte zalmPuligny-Montrachet / Pouilly-Fumé / Droge Sauvignon / Pfalz / Riesling / Spätlese / Alsace Pinot Gris
Gerookte forelGewürztraminer / Alsace Riesling / Spätlese / Fumé Blanc
HamAlsace Tokay / Red Côte du Rhône / Stevige Côte du Roussillon Rosé / Rode Coteaux du Tricastin / Beaujolais / Witte Chassagne Montrachet / Corbières Rosé / Côte du Rhône / Rode Bordeaux
KipHoutgerijpte Chardonnay uit Chili / Frankrijk / Argentinië
KaviaarChampagne
LamsvleesChianti / Rode (niet te zware) Bordeaux / Rioja
PaddenstoelenPinot Noir
Paté algemeenMâcon-Village / Graves / Fumé Blanc / Australische Shiraz / Chianti
Paté van kipPomerol
Paté van eendCoteaux du Layon / Riesling / Chianti / Sauternes
Paté van wildCahors / Bergerac / Madiran / Stevige rode wijn uit Portugal
Paté van haasRode Côtes de Duras / Moulin à Vent
Zalm (verse)Champagne / Meursault / Puligny-Montrachet / Riesling / Chardonnay / Spätlese

 

Wat is de beste wijn en spijs keuze bij andere gerechten: