Welke soorten druiven zijn er

Welke soorten druiven zijn er, in de wijnwereld spreken we niet van soorten maar van rassen.

In ‘welke soorten druiven zijn er’, leggen wij uit waar een druif groeit en waarom. Niet elk druivenras kan je zomaar ergens aanplanten.

 

 

Welke soorten druiven zijn er, van A tot Z

Sommige druivenrassen houden van een heet klimaat en sommige houden van een koel klimaat. Sommige druiven houden van veel vocht en sommige druiven houden helemaal niet van regen of vochtigheid.

Canaiolo Nero, het vriendje van SangioveseBlauwe druivenrassen of blauwe druivenrassen hebben een lang groeiseizoen nodig en een mooi najaar. Dit is nodig om goed te kunnen rijpen en de tannine zachter te laten worden. Blauwe druivenrassen gebruiken ze om rode wijn te maken. Door de zuurgraad wordt de wijn rood en niet blauw. Vergis je niet met blauwe wijn, dit is een ‘wijn’ die gemaakt is in het laboratorium en heeft niets met wijn te maken, ook al is de ‘wijn’ soms gemaakt van druiven.

Blauwe druivenrassen groeien over de hele wereld. Vooral Merlot en Cabernet Sauvignon zijn populair in veel wijngebieden en nemen wat het klimaat hen biedt. Daarom zijn deze druivenrassen ook zeer populair bij de wijnboeren. Ze geven een hoge opbrengst, hebben weinig last van ziektes en je kunt ze overal aanplanten.

Witte druivenrassen of witte druivensoorten daarentegen, plukt men vroeger. Witte wijn heeft geen last van tannine en de pitjes en de schillen hoeven niet rijp te zijn. De vroegere pluk moet ook wel. Witte wijn is veel gebaseerd op de zuurgraad. Pluk je de druiven te laat, dan krijg je laffe en logge wijnen. Druivenrassen die het voornamelijk moeten hebben van hun zuren, zijn o.a.: Riesling, Godello, soms de Pinot Gris en Silvaner. Natuurlijk zijn er nog veel meer dan ik hier heb opgeschreven. De koele klimaatdruiven produceren veelal koelere en dus zuurdere wijnen.
[get_posts tag=”druivenras-a” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-b” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-c” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-d” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-e” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-f” numberposts=1000][get_posts tag=”druivenras-g” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-h” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-i” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-j” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-k” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-l” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-m” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-n” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-o” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-p” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-q” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-r” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-s” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-t” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-u” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-v” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-w” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-x” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-y” numberposts=1000] [get_posts tag=”druivenras-z” numberposts=1000]