Fondue? Welke wijn drink je bij vleesfondue

vleesfondue

Bij vleesfondue is het belangrijk om de juiste wijn te kiezen, omdat de smaken van het vlees en de wijn elkaar kunnen aanvullen. Hier leggen we alles uit over de beste wijn bij een heerlijke vleesfondue.


Lees verder na de advertentie exaro

Bij vleesfondue passen meer de rode wijnen en bij de kaasfondue passen meer de witte wijnen, maar soms kun je ook een beetje rouleren.

Druiven die passen bij een vleesfondue

Allereerst is het belangrijk om de juiste druif te kiezen bij je gerecht (meer info over druiven kun je hier lezen). De druif bepaalt de zuurgraad, de fruitigheid en de tannine.

  • Cabernet Sauvignon: Deze krachtige wijn met veel tannines past uitstekend bij rijkere vleessoorten zoals rundvlees.
  • Merlot: Een soepele en fruitige keuze die goed samengaat met verschillende soorten vlees, inclusief varkensvlees en kalfsvlees.
  • Sangiovese: Deze Italiaanse wijn heeft een goede zuurgraad en past goed bij zowel rund- als varkensvlees.
  • Pinot Noir: Deze lichte, fruitige wijn is veelzijdig en kan goed combineren met verschillende soorten vlees, vooral als ze minder vet zijn.
  • Chianti: Een stevige rode wijn die goed aansluit bij de smaken van de fondue.

Witte druiven die passen bij een vleesfondue, dus kies eerst de druif en daarna de wijn bij vleesfondue

Ook een witte wijn kun je drinken bij je vleesfondue. Welke wijn heeft de juiste druif bij de smaak van de vleesfondue:

  • Chardonnay: Kies voor een volle, houtgelagerde wijn. Wijnen met een houttoon hebben een romigheid die uitstekend past bij de romigheid van sauzen of bij lichter vlees zoals kalfsvlees.
  • Viognier: Deze aromatische wijn kan een mooie aanvulling zijn op de smaken van het vlees.
  • Riesling: Een frisse, fruitige optie die ook goed werkt met gekruid vlees.
welke wijn bij vleesfondue

Wijnen die passen bij specifieke vleessauzen bij de fondue

Serveer je diverse vleessoorten bij de vleesfondue en heb je hierbij diverse sauzen? Stem de wijn dan af op de saus, maar let wel op de:

  • Smaakintensiteit: De saus is vaak bepalend voor de smaakintensiteit van het gerecht. Krachtige sauzen vragen om stevigere wijnen, terwijl lichtere sauzen beter passen bij subtielere wijnen.
  • Karakter van de saus: Het is belangrijk om het karakter van de saus te kennen. De ingrediënten en bereidingswijze van de saus kunnen de wijnkeuze sterk beïnvloeden.
  • Lichte sauzen tegenover zware sauzen: Als algemene regel geldt dat lichtere sauzen beter combineren met lichtere wijnen, terwijl zwaardere sauzen vragen om zwaardere wijnen.

De druivensoort bepaalt de tannine, de zuurgraad en de fruitigheid. Dus kies eerst de juiste druif en daarna de wijn bij vleesfondue.

welke wijn bij vleesfondue
  • Pikante sauzen: Bij pikante sauzen passen wijnen als Scheurebe of Riesling uit de Pfalz of Rheinhessen goed. Een licht zoete wijn kan hier zelfs uitstekend bij passen. Witte wijnen die gemaakt zijn van kruidige druivensoorten als de Gewürztraminer of Viognier passen ook uitstekend bij pikante sauzen
  • Romige sauzen: Voor romige sauzen zijn Chardonnay of Weissburgunder (Pinot Blanc) uitstekende keuzes.
  • Contrast: Soms werkt het goed om contrast te creëren. Bijvoorbeeld, bij scherpe gerechten kunnen frisse, licht zoete wijnen met weinig alcohol goed werken om de pittigheid te verzachten.
welke wijn bij vleesfondue

Uitzonderingen voor wijnen bij de vleesfondue:

  • Eiersauzen: Sauzen op basis van ei, zoals hollandaise of mayonaise, gaan goed samen met Silvaner of Sauvignon Blanc.
  • Donkere sauzen: Voor intensieve, ingekookte donkere sauzen is een krachtige wijn nodig, zoals een volwassen Lemberger, Cabernet Sauvignon of Merlot die al iets ouder is.
  • Lichte sauzen: Bij lichte sauzen op basis van witte wijn passen Chardonnay, Weissburgunder of Sauvignon Blanc goed.
  • Knoflooksaus: Deze aromatische saus past uitstekend bij rijke witte wijnen zoals Chardonnay of Viognier. De romige textuur van deze wijnen complementeert de smeuïgheid van de knoflooksaus.
  • Sauzen op basis van witte wijn: Deze lichtere sauzen combineren goed met Chardonnay, Weissburgunder of Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben de juiste zuurgraad om de geconcentreerde zuren in de saus te complementeren.
  • Sauzen die gebaseerd zijn op room: Sauzen op basis van room of melk, al dan niet met kaas, vragen om een zuivere, aromatische en droge witte wijn. Chardonnay, Weissburgunder (Pinot Blanc) of een niet al te fruitige Grauburgunder (Pinot Gris) zijn hier goede keuzes.
  • Aziatisch geïnspireerde sauzen: Zoetzure sauzen uit de Aziatische keuken of honing-mosterdsaus combineren uitstekend met frisse witte wijnen zoals Sauvignon Blanc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *