Wijngaard De Linie wit en rood 2018, ambachtelijke wijn van een bevlogen wijnmaker

Wijngaard De Linie
Mijn verslag van een zeer interessant bezoek aan Wijngaard De Linie in het Noord-Brabantse Made. Een ontmoeting met een wijnmaker vol passie.

“Made in Made”

Wijngaard De LinieSinds 1977 is Marius van Stokkom bezig met wijnbouw in Made. De Linie is hiermee één de oudste wijnbedrijven van Nederland. De wijngaard zelf is al 2 keer “verhuist” en bevindt zich sinds geruime tijd aan de Esdoornlaan in Made. Marius is een man met een uitgesproken mening over hoe wijn gemaakt moet worden. Hygiëne is het toverwoord tijdens de vinificatie. Met zijn non-conformistische aanpak streeft Marius ernaar om ambachtelijke wijn te maken. En met succes, want de wijnen van De Linie zijn meerdere malen onderscheiden met prijzen, onder andere van het vooraanstaande wijntijdschrift Decanter. Jarenlang heeft de KLM zijn wijn afgenomen voor de business class. Dan doe je toch wat goed, denk ik dan.

“Wijn van een bierbrouwer” staat er in het proeflokaal, want vroeger was Marius werkzaam in een bierbrouwerij.

Waar heeft de naam De Linie betrekking op?

De naam “De Linie” slaat op een lijn van verdedigingswerken van de Brabantse waterlinie die dwars door Noord-Brabant heen loopt. De verdedigingswerken waren bedoeld om dreigingen/invallen vanuit het zuiden het hoofd te bieden.

Wijngaard De Linie

De wijngaard

De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 1,25 hectare. Hier staan 7 verschillende traditionele rassen aangeplant. Marius heeft vroeger veel geëxperimenteerd met wel 400 rassen, waaronder ook nieuwe rassen, maar het resultaat heeft hem niet aangestaan. De belangrijkste rassen die nu aangeplant staan zijn: Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewürztraminer en Auxerrois.

Geen gebruik van hout!

Marius werkt niet met houtlagering in barriques. Hij gelooft simpelweg niet in de meerwaarde hiervan op zijn wijnen. Marius heeft hier een uitgesproken mening over. Over het algemeen genomen vindt hij de combinatie “hout en wijn” een verkeerde.

Wijngaard De Linie

Gesealde kurken

De flessen van De Linie worden afgesloten door een soort gesealde kurk (procork kurken uit Portugal). Deze zijn aan beide zijden voorzien van een flinterdun gehard kunststof laagje waar de eventuele vieze muffe kurkzieke geur en smaak niet door heen kan. Deze kurk heeft de voordelen van een schroefdop, maar niet de nadelen ervan. Marius vindt schroefdoppen als afsluiter geen optie. Daar komt ook een stukje emotie bij kijken. En aan natuurkurken kleven enkele nadelen. Daarom is de keuze gevallen op procork.

Wijngaard De Linie

Opvolging, een nieuwe wijnmaker

Marius is al enkele jaren bezig om een opvolger te vinden voor zijn wijngaard. Hij is inmiddels de zeventig gepasseerd. Tijdens mijn bezoek vertelde hij dat er eindelijk een geschikte opvolger gevonden is! Rudy en Quirien Schellekens gaan het wijnstokje overnemen. De komende tijd zal hij zijn opvolger begeleiden in het hele proces van wijnmaken. Voorlopig zult u Marius dus nog wel tegenkomen bij Wijngaard De Linie!
Meer informatie over de opvolging vindt u in de post die Marius onlangs heeft geplaatst (14 september) op onze facebookpagina Nederlandse wijn.

Wijngaard De Linie

De geproefde wijnen tijdens het bezoek maakten een pure indruk. De witte wijn bestaat voor 40 procent uit Riesling. De rode wijn bevat naast Pinot Noir, een vroegrijpende Cabernet Sauvignon kruising. Dit doet Marius om een meer intense kleur in zijn wijn te krijgen. “Rode wijn moet kleur hebben” is zijn standpunt, en de Pinot Noir levert wat hem betreft onvoldoende kleur.

Zoals gebruikelijk heb ik de wijnen thuis nog eens in alle rust beoordeeld en hieronder lees je mijn bevindingen:

Wijngaard De Linie

Wijngaard De Linie wit 2018

Helder en licht van kleur. Bleekgeel met een iets groene tint erin. Intensiteit van de kleur is 1,5 uit 5.
De neus opent zich goed en stuift zowat je glas uit. Kruisbes, citrusfruit, gele appels en peer. Wat natte kiezels. Fris en zuiver, puur, heel mooi.
Een zacht en licht tintelend mondgevoel. Fraaie bitters van gele grapefruit. Knapperige appeltjes en limoen. Sprankelend, sappig en rond. Fijne, iets strakke zuren die de wijn nog meer frisheid en body geven. Een lange, licht kruidige afdronk. Een uitstekend glas Nederlands wit met veel fruit en een goede balans. Score: 14,7 punten. De Linie wit is nu op dronk en zeker nog 2 jaar goed houdbaar.

Wijngaard De Linie

Wijngaard De Linie rood 2018

Een diepe, donkerrode kleur. Intensiteit 4 uit 5, Marius is in zijn opzet geslaagd om een wijn met veel kleur te maken. Een volle kleur die tot in de rand doorloopt en daar wat purperrood uitwaaiert. Mooie tranen in het glas.
De neus maakt ten eerste een jeugdige indruk die mij doet denken aan een goede primeur-wijn. Het fruit van kersen en frambozen. Een lichte geur van gist, afgestoomd behang en kalk. Goed open.
Een lichte stroefheid op de tong verraad de aanwezigheid van tannine. Bittere chocolade, cassis en zwarte peper. Fris kersen- en bessenfruit. Aangename zuren. Zuiver en aards van smaak met best wat stevigheid. Warm en kruidig in de afdronk. Een jonge, sappige en fruitige “no-nonsense” wijn. Score: 14,9 punten. Nu prima op dronk en nog een jaar of 4 houdbaar.

Wijngaard De Linie maakt pure, frisse wijnen van uitstekende kwaliteit. Wijnen die de internationale concurrentie zonder meer aankunnen. Ik wens de opvolger van Marius veel succes toe en heb er alle vertrouwen in dat het goed komt!

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddelinie #nederlandsewijn