Lyngrove Platinum “Old Bush Vine” Chenin Blanc 2017, W.O. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Lyngrove Platinum Old Busch VineDe Lyngrove Platinum is een wijn uit het topsegment van wijnhuis Lyngrove. Ik proef een wijn gemaakt van de Chenin Blanc.

Het wijnbedrijf Lyngrove heeft ongeveer 80 hectare aan wijngaarden in bezit. Er zijn 3 series te onderscheiden: Collection, Reserve en de topserie Platinum.

Deze Platinum Chenin Blanc is een mono-cépage wijn. De Chenin Blanc (ook wel Steen genoemd) is een druif die een grote rol speelt in Zuid-Afrika. Zo’n 20 procent van alle wijn uit Zuid-Afrika is gemaakt van deze veelzijdige druif.
Nog even terug naar deze wijn voor wat specificaties. De Platinum Chenin Blanc is “sur lie” opgevoed. Er is tijdens de vinificatie houtrijping toegepast: de wijn heeft 9 maanden in gebruikte eikenhouten barriques doorgebracht. Het alcoholpercentage is 13,5 procent. Een kurk sluit de fles af.

Uit de Platinum serie heb ik al eerder de rode Latitude geproefd en die wijn was goed voor een gouden medaille!
Dus de verwachtingen zijn hoog gespannen…

De verschillende wijnen van het huis Lyngrove zijn te vinden in de winkels van slijterijketen MITRA. Deze Chenin Blanc uit de Platinum serie kost u net geen 15 euro (€ 14,99).

Lyngrove Platinum Old Bush Vine

Lyngrove Platinum “Old Bush Vine” Chenin Blanc 2017

De kleur is helder en zit tegen goudgeel aan. De intensiteit is 3 uit 5 voor witte wijn. In de rand loopt de kleur bleekgeel weg.
Een aromatische neus floept het glas uit. Tropisch zoet fruit zoals lychee en meloen. Ook de geur van wat honing en zuivel. Daarnaast geurimpressies die ik associeer met verse bloemen. De neus opent zich goed.
Een filmend en wat boterig mondgevoel met een lichte stroefheid van tannines. Rozijnen, peper, boshoning, sinaasappel en marmelade-bitters. Het tropisch fruit van de neus komt fraai terug in de smaak. Zachte, milde zuren. Sappig, rond en wat dik van structuur. Getoast en wat nootachtig. Een mooie balans tussen het zoete fruit en de kruidigheid.

Deze Platinum Chenin Blanc van Lyngrove is een rijke, gastronomische wijn met een intense smaak. Het huis Lyngrove laat weer zien dat het zeer mooie wijnen kan maken tegen een aantrekkelijke prijs. Een ruim verdiende bronzen medaille is hier dan ook op zijn plaats!

Score: 16,6 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.
Lyngrove Platinum Old Bush Vine
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #mitra #stellenbosch #lyngrove #cheninblanc