Alles over Bag-in-box wijnen

Veelal worden bulkwijnen, dat zijn wijnen die hier met vrachtschepen naar toegehaald worden en hier gebotteld worden, in dit soort verpakkingen gestopt.

Lees ook alles over bag in box wijnen 2014

Ook liggen dit soort wijnen veelal onder vuur, de Keuringsdienst van Waarde heeft hier een paar uitzendingen over gemaakt en het heeft heel wat stof doen opwaaien in de wijnindustrie.

Maar niet alle bulkwijnen behoren tot deze dubieuze categorie. Er zitten ook heel aardige wijnen tussen en de wijnen zijn heel geschikt om tijdens feestjes en/of verjaardagen uit te schenken.

Het is een goed idee voor ‘wijn uit een doos’ oftwel de Engelse titel ‘bag-in-box’ maar er zijn nog veel meer benamingen in omloop voor een wijn in een plastic zak. Het is alleen zo dat een plastic zak zo ordinair is en het ziet er ook niet uit. Een mooi natuurlijk product als wijn in een plastic zak? Wie wil dat hebben en nog erger: wie wil dat drinken en als je eindelijk de moed hebt gehad om dit product aan te schaffen, dan moet je je gasten nog overtuigen om die plasticzakkenwijn op te drinken en geloof me, dat is geen makkelijke taak.

Dit soort wijnen is ook een zomerprodukt. Gezellig met vrienden en vriendinnen in de tuin lekker aan de wijn. Barbecue aan en genieten maar. Het voordeel van wijn uit een doos is, dat het zeer goed te koelen is. Bij sommige soorten het koelelement even in een lade van de vriezer en het is klaar. Andere werken zonder koeling en moet je de wijn in de groentela koelen. Bij de topproducten werken ze op stroom en zijn tot de graad nauwkeurig te koelen.

Door de enorme hoeveelheid aan druivensap, wel tot 3 liter, blijft het dan ook lang koel en kan de stekker bij de duurdere soorten uit het stopcontact en het blijft nog uren lang op temperatuur

 

Drie verschillende soorten bag-in-box schenkers


Bag-in-box: De WineTender

De WineTender is een mooi vormgegeven product, speciaal ontworpen om uw bag–in–box wijn in stijl uit te schenken.

Het heeft een speciale functie om wijn binnen tien minuten te koelen en urenlang koel te houden. Met gemak kunt u de wijnzak met tapkraan uit de doos halen en in de WineTender plaatsen. Indien u gekoelde wijn wenst te serveren moet u eerst de Rapid Ice koelelementen in de vriezer bewaren voordat deze in de WineTender kunnen worden geplaatst. Om het opbergen of meenemen eenvoudiger te maken kan de houder weer in de standaard terug worden geplaatst.

De voordelen en nadelen:
– De wijn is binnen 10 minuten op temperatuur.
– Houdt de wijn urenlang koud, met deze kanttekening, dat de laatste restjes wijn toch veel te koud uit de verpakking komen aangezien dit bovenop de koelelementen ligt.
– Bewaar het Rapid Ice koelelement in de diepvries.
– Voor binnen– en buitengebruik.
– Ook te gebruiken zonder het Rapid Ice koelelement.
– Voor maximaal 3 liter wijn.

De WineTender is te koop voor rond de 25 euro bij verschillende internetwinkels

 

 

 

Bag-in-box: de Princess Vinesso

De Princess 282997 Vinesso Wine Tap & Cooler is een elektronisch koelsysteem, die in tegenstelling tot de andere twee veel beter te regelen is. Je kan de wijnen door middel van temperatuurregeling koelen tot de juiste graad en dat is zeer prettig. De koeling is geschikt voor witte- rosé- en rode wijnen.

Elegante koeling voor Bag-in-Box wijnen en bronwater. Geschikt voor 2 en 3 liter Bag-in-Box.
Het elektronische koelsyteem is regelbaar van 6 – 18 graden Celsius. De tapkraan van de Bag-in-Box wordt vergrendeld in het apparaat en de gekoelde wijn staat permanent klaar voor gebruik. Ook geschikt voor 2 flessen wijn of champagne van 0,75 liter. Door de isolatie blijft de wijn na uitschakeling van de stroomvoorziening nog 2 uur onder de 10 graden Celsius, dus ideaal om tijdens een feestje of barbeque buiten te gebruiken. Ook geschikt voor gebruik op 12 Volt accu, bijvoorbeeld op de boot of in de caravan. Met handige inschuifbare driptray, dit voorkomt dat er wijnvlekken op het tafelkleed komen.

Ook geschikt voor 2 flessen wijn of champagne van 0,75 liter. De Princess is te koop voor ongeveer 70 euro in de betere vakhandels en op internet.

De voordelen en nadelen:
– Temperatuurregeling tot op de graad nauwkeurig.
– Mooi vormgegeven.
– Wel een groot en log apparaat.
– Ook op 12 volt te gebruiken.

 

 

 

Bag-in-box: de Boxxle

De Boxxle is ook nog niet op de markt. De planning staat voor begin volgend jaar.

Boxxle is een mooi vormgegeven apparaat voor wijn uit een doos, en dat niet alleen. Er zit behoorlijk wat denkwerk achter de Boxxle. In plaats van dat de wijn door de zwaartekracht naar beneden stroomt, duwt de Boxxle de wijn omhoog door middel van veerkracht. Het kraantje zit bovenin en je hoeft het niet op de rand van de aanrecht te zetten. De Boxxle is ontworpen voor 3 liter wijn uit een doos en misstaat niet in elke keuken.

De voordelen en nadelen:
– Mooi vormgegeven.
– Niet te koelen.
– Fantastisch idee door middel van het omhoog drukken van de wijn door een verenmechanisme.
– Hoogstwaarschijnlijk te duur.

Wil je meer weten, kijk dan het filmpje hieronder:

 


Kassa onderzocht wijnen in dozen

Kassa testte in 2008 de bag-in-box-wijnen samen met Nicolaas Klei, auteur van onder meer de Supermarktwijngids en met vinoloog Janna Rijpma.

Hoewel het een oude test is, zijn dit soort wijnen vrij constant van smaak en zijn er niet veel verschillen van jaar tot jaar. Het gaat om rode wijnen in verpakkingen met een inhoud van drie liter.

De wijnkenners zijn verbaasd over de goede smaak van enkele wijnen die zij testten. Het resultaat valt hen dan ook best mee. Opvallend is dat de Franse wijnen die zijn getest niet in de smaak zijn gevallen.

De Zuid-Afrikaanse wijnen kennen soms een rubberen geur, of zelfs asbakgeur. Dit komt door het verleden van de wijnen in Zuid-Afrika. Je ruikt dus het verleden van Zuid-Afrika, wat weer als karakteristiek wordt ervaren.

De uitslag van de bag-in-boxtest:
van slechtste naar beste wijn-

8. Cabernet Sauvignon van Les Petits Sommeliers
uit Frankrijk te koop bij Super de Boer voor € 9,99
Hij ziet er ‘intens en vol’ uit. De smaak is echter niet om over naar huis te schrijven. De wijn heeft een geoxideerde geur en ook de smaak lag dicht tegen oxidatie aan. Het lijkt er volgens de deskundigen op dat de wijn te warm heeft gestaan in de winkel.


Wil je al onze berichten in je mailbox?

Klik en meld je aan voor onze nieuwsmail

7. Pinvert Vin de pays d’oc
uit Frankrijk te koop bij Dirck III voor € 8,99
De kleur van de Pinvert Vin de pays d’oc uit Frankrijk beloofde veel goeds. De smaak is echter wrang en dun.

6. Swartland Winery Cape
uit Zuid-Afrika te koop bij Albert Heijn voor € 9,99
De wijn heeft een zurige geur, maar is wel intens van kleur. De afdronk is volgens de deskundigen ‘simpel’ en ‘drogend’.

5. Shiraz Cabernet
uit Australië te koop bij Lidl voor € 8,49
Deze wijn doet sterk denken aan een Merlot uit Chili! De wijn heeft de geur van drop, leer en rubber.

4. Die Kroon
uit Zuid-Afrika te koop bij C1000 voor € 9,99
De wijn heeft een simpele, onaantrekkelijke geur van aceton en lijm. De smaak is fruitig. Heeft wel een wrange afdronk.

3. Tempranillo La Mancha
uit Spanje te koop bij Aldi voor € 7,49
Deze Spaanse Tempranillo heeft een lichte, framboos-achtige kleur. De geur is fruitig. Tijdens de tweede keer proeven viel de wijn wat tegen. Pas op, je gaat snel boeren van deze wijn!

2. Droë Rooiwyn
uit Zuid-Afrika te koop bij Hema voor € 9,95
De wijn heeft een stevige fruitgeur. Deze wijn heeft een vrolijke smaak en de afdronk is lekker soepel.

1. Kumala Pinotage
uit Zuid-Afrika te koop bij Gall&Gall voor € 10,99
Intens van kleur, een goede stevige fruitgeur. Vrij intense, stevige smaak. Je blijft eraan ruiken en proeven. De afdronk is goed en blijft bij je. Alles is volgens de deskundigen in balans in zowel geur, kleur als smaak.

 

 

 

Bag-in-boxes door Testaankoop

Ook in België is er een test gedaan naar de bag-in-box wijnen. Deze test is ook in 2008 gehouden en niet alle wijnen zijn ook in Nederland te verkrijgen. Dus speciaal voor onze Belgische lezers wil deze test niet onthouden.

Test Aankoop heeft dus toen 62 bag-in-box wijnen getest. Het is een enorm aantal en de test viel eigenlijk helemaal niet tegen.
Wel zijn er, in tegenstelling tot de Nederlandse test, ook witte en rosé wijnen getest.


De 62 geteste wijnen bestonden uit een representative selectie 20 witte, 9 rosé en 33 rode wijnen in verpakkingen van 3 of 5 liter.
Volgens Test Aankoop kan de etikettering een stuk beter met betrekking tot bewaartermijn en bewaar omstandigheden. Ook de verpakkingsdatum ontbreekt op 54 wijnen en aangezien er vaak geen jaartal op de wijn staan is dit niet onbelangrijk.

In het laboratorium zijn er technische zaken getest zoals effectieve alcoholgehalte, restsuikers, zuurheid, sulfiet en sorbinezuur. De technische analyse voor de rode en rosé wijnen waren zeer positief. Bij de witte wijnen was dit minder positief maar niet dramatisch.

Ook vond er een smaakproef plaats door een jury van wijnliefhebbers. Of dit blind gebeurde staat nergens vermeld dus gaan we er gemakshalve van uit dat dit niet gebeurde.

Het resultaat? 16 wijnen krijgen de beoordeling “zeer goed”, 18 “goed tot zeer goed” en 11 “goed”. De andere 17 waren “redelijk”, “zwak” of “slecht”.

Beste koop kijkende naar de prijs en kwaliteit:
Wit:
– Oude Kaap chardonnay chenin blanc bij Global Wineries, Antwerpen (€12,69 voor 3L)
– Maître Olivier bij Hesby-Vins (€18,50 voor 5L)
– Domaines Vinsmoselles Rivaner bij Carrefour (€9,89 voor 3L)
– JeanJean chardonnay 2007 bij Makro (€9,99 voor 3L)

Rood:
– Domaine de Lascours merlot 2005 bij Toby Vins (€14,01 voor 5L)
– El Hidalgo bij Delhaize (€7,49 voor 3L)
– Valgrande cabernet sauvignon bij Aldi (€6,49 voor 3L)

Rosé:
– Le Tonnelet Dom Brial 2006 bij Meersseman Wine Diffusion (€16,68 voor 5L)
– Cora grenache gris bij Cora (€14,99 voor 5L)

De conclusie: “Bag-in-box wijnen kunnen de vergelijking doorstaan met wijn uit flessen en zijn meestal goedkoper. Bovendien zijn ze gebruiksvriendelijk, al kan de etikettering een stuk beter”.

 

 

 


Bag-in-box: De achtergrond en de conclusie

Zoals eerder deze hele dag besproken worden steeds vaker wijnen verpakt in plastic oftewel in een bag-in-box. Het Institute of Vine and Wine Sciences (ISVV) heeft hiernaar een studie verricht.

In deze driejarige studie is vastgesteld dat al na 6 maanden de in plastic verpakte wijn “over de top” is. De chemische veranderingen die ontstaan door het wijncontact met het plastic waren al na 6 maanden goed te proeven, ook al beweren sommige fabrikanten anders. Het voordeel is wel, in tegenstelling tot de fles, dat de wijn niet in 1 tot 2 dagen geconsumeerd hoeft te worden.

Voordelen van de bag-in-box zijn:
– Praktisch,
– Handvat voor vervoer,
– Neemt bij sommige soorten in een koelkast minder plaats in dan flessen,
– De wijn is goedkoper dan in flessen door het ontbreken aan verpakkingsmateriaal (flessen).
– Houder en standaard voor wijnpakken tot en met 3 liter.
– De wijnen zijn snel gekoeld en houdt de wijn ook lang gekoeld.
– Voor binnen– en buitengebruik
– Ideaal voor barbecue, feest, picknick of buffet

Ook heeft iedere bag-in-box een verpakkingsdatum. Deze is natuurlijk terug te vinden op de verpakking en kan bestaan uit de volgende (voorbeeld)code:

C18 / 06 / 26

De C18 staat voor het jaar 2008, de 06 staat voor de maand waarin de wijn in de BIB is verpakt (in dit geval juni) en de 26 staat voor de week van het jaar (22- 29 juni).

Bag in box werd uitgevonden door William R. Scholle, van het bedrijf Scholle. Maar tegenwoordig maken ook vele andere bedrijven het product. Ook komen er steeds meer soorten wijn bij die men kan kopen in een ‘bag in box’.

Zelf heb ik 3 soorten bag-in-box wijnen geproefd, 3 verschillende cépagewijnen uit verschillende landen of werelddelen en ik vond het best aardige wijnen. Ik ben er alleen geen proefnotities van en de wijnen werden geproefd op feestjes of verjaardagen. Voor dit soort gelegenheden zijn het ook zéér acceptabele wijnen.

In het algemeen valt de kwaliteit van de wijn dus mee, al moet je geen topkwaliteit verwachten. Topwijnen zullen het ook nooit worden en die ambitie hebben deze wijnen ook niet.
Ik heb ook drie verschillende soorten ‘wijnschenkers’ laten zien: bij de goedkoopste moet je de wijn zelf koelen in de koelkast. Bij de duurdere soort gaat dit via het stopcontact. Dan is er nog de kwalitatief hoogwaardige en niet te vergeten zeer mooie wijnschenker van Boxxle. Al is deze laatste gezien zijn prijs een beetje duur. Maar wil je een mooi apparaat die niet misstaat in de keuken dan is dit de juiste keuze.

Mijn conclusie is:
Dat het een zeer interessante aankoop is en het geheel niet misstaat in de keuken of bar. Het voordeel bij dit soort wijnen is dat ze ook langer houdbaar is en de fles hoeft niet meteen leeggemaakt te worden.

Jammer genoeg dat het ritueel van de kurkentrekker daarmee overbodig wordt, al vind ik die kunststof kurken ook niet geweldig en laat ik dan nog maar zwijgen over de schroefdop.

Nee, dan maar aan de bag-in-box.

Andere artikelen over de Bag-in-Box 2012 Test vind je hieronder [get_posts tag=”bag-in-box” numberposts=1000]

Martin
Reageren? Mail naar me.