Fonseca Vintage Port 1985, Porto, Portugal

Fonseca Vintage Port 1985, Porto, PortugalJe hebt port en je hebt TOPPORT….zoals deze Fonseca Vintage Port 1985.

Eigenlijk is portwijnen proeven een hele moeilijke aangelegenheid.

Weet u wat het is? Portwijnen en zeker Vintageportwijnen zijn allemaal heerlijk. De basis is in principe en vrijwel altijd hetzelfde; je moet het zoeken in de nuances van de wijn. Het hoge alcohol maskeert en maakt het voor de fijnproever een moeilijke bezigheid. Is een portwijn op leeftijd, zoals deze Fonseca Vintage Port 1985 dan is het toch iets beter te doen.

Michael Broadbent MW (één van de beste wijnproevers van de wereld) heeft eens gezegd dat jonge Vintageportwijnen proeven het zwaarste is wat je moet doen als professionele wijnproever. Alles smaakt hetzelfde, want alles heeft intens diep zwartfruit, chocoladetonen met rozijnen en een zeer hoog alcoholpercentage. Probeer daar maar eens doorheen te proeven…!

En toch gaan we de strijd aan met deze ietwat belegen Fonseca Vintage Port 1985 die ikzelf in 1990 heb aangeschaft voor de prijs van fl 62,50 (omgerekend zo’n 28 euro?).

Een Vintageport die zich begint te ontluiken en nog vele tientallen jaren houdbaar is en zich zeker verder gaat ontwikkelen…

Laat de wijn spreken!

Fonseca Vintage Port 1985

De kleur is donkerrood over de kleine tong en overgaand naar rood en dakpankleurig in de rand. De diepte is donker en helder. Fonkelend zelfs. Redelijke kleur (2,8)
In de neus ragfijne fruittonen van sinaasappel, rozijnen, melkchocolade. Ook alcoholisch en nog wel iets gesloten. De mooie facetten zijn wel waarneembaar en op hoog niveau. (4,0)
Op de tong kogelrond, smoothy, chocolade (melk) met rijpe rozijnen en een hoog BonBon niveau. Ragfijn en vrouwelijk. Sinaasappel, mooi. Fris maar niet van de zachte zuren. Verleidelijk. Volledig in balans. Zeer breed op de mid-palate, diepte en breedte. Talmende en zeer verleidelijke afdronk. (8,2)
Vintage Port is moeilijk te beoordelen, omdat de basis vrijwel altijd hetzelfde is. Maar deze Fonseca laat toch zien dat we hier te maken hebben met een zeer mooie hoge kwaliteit. Ragfijn, volgende de vrouwelijke contouren waarbij de intensiteit op hoog niveau is en waarbij de frissigheid perfect in balans en stabiel is. Erg mooi! Topniveau!
(2.7)

Vintage port wijnen zijn mooi en deze Fonseca 1985 laat zien waar het toe in staat is. Zeer mooi en heeft nog een mooie toekomst voor zich. De tijd zal het leren…

Een mooi totaal van 17,7 punten

Nu drinkbaar, maar ik zou het zelf nog jaren geven en houdbaar nog vele tientalen jaren.

#wijn #Fonseca #Port #Vintageport #belegen #jong #portwijn #proefrecensie #topport #wine #tastingnote