Salwey Spätburgunder GG Henkenberg 2015, goed ontwikkeld

Ik proef na 3 jaar opnieuw deze Spätburgunder van het wijnhuis Salwey uit de subregio Kaiserstuhl. Hoe komt deze wijn nu voor de dag?

In juli 2020 heb ik deze wijn beoordeeld en, laat ik het maar eerlijk zeggen, het was destijds een tegenvaller. Ik doe een nieuwe poging.
Even in het kort: Weingut Salwey is gelegen in Oberrotweil. Dit dorp ligt in het wijngebiedje Kaiserstuhl, wat weer deel uitmaakt van het grote Anbaugebiet Baden in het zuidwesten van Duitsland. Salwey is één van de grote namen in de Kaiserstuhl. Het is een klassiek familiebedrijf. Er wordt met de in Kaiserstuhl zeer succesvolle druivenrassen gewerkt, namelijk Weissburgunder, Grauburgunder en Spätburgunder. De laatste twee rassen hebben het grootste aandeel bij Salwey.

Weingut Salwey is lid van de VDP (Verband der Deutschen Prädikatsweingüter). In de bekende gids Deutschlands Weine van Gerhard Eichelmann is de waardering voor Salwey inmiddels gestegen naar het maximaal aantal sterren, namelijk 5.

Deze Spätburgunder is afkomstig van de Oberrotweiler Henkenberg. De helling van de Henkenberg is zuid tot zuidwestelijk gericht. De bodem is van vulkanische oorsprong, met löss, leem en veel kalksteen. Op de kwalificatieladder van het VDP is deze wijn aangemerkt als een VDP Grosse Lage. De aanduiding Grosses Gewächs (GG) geeft aan dat het hier om een droge wijn gaat.

Met de ervaring van 3 jaar geleden in mijn hoofd vul ik vol spanning het glas…

Salwey Spätburgunder GG Henkenberg 2015

Helder en robijnrood in het glas met een gemiddelde kleurintensiteit. In de rand wat dakpannenrood. Een fraaie, ontwikkelde kleur.
De neus doet iets belegen aan. Wat aardse geuren, een stalletje, bosgrond, meubelolie en bonbons. Natte kalksteen.
Wat drogend op de tong. Vrij hoog in de zuren. Slank en sappig. Vrij strak, ijzer en zoute mineralen. Het fruit van zure kersen, vlierbessen en aalbessen komt goed tevoorschijn. Iets tijm. Een breed en vrij vol smaakpalet. Een tikje schraal in de afdronk.

Mooie, wat gerijpte Spätburgunder van Salwey. De wijn presenteert zich veel beter dan 3 jaar geleden! De hoge zuren van destijds zijn er natuurlijk nog steeds, maar er staat nu veel meer rood fruit tegenover (wat 3 jaar geleden verborgen was), waardoor er een mooie spanning ontstaat. De wijn is meer open en heeft meer volume. Weelderig? Nee, dat ook weer niet. Eerder wat strak en gedistingeerd.

Score voor de Spätburgunder GG Henkenberg 2015 van Salwey: 16 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *