Weingut Deutzerhof Grand Duc Spätburgunder 2012, Ahr, Duitsland

Deutzerhof Grand Duc
De Ahr is een Spätburgunder paradijs én een bijzonder mooi gebied. Weingut Deutzerhof is één van de grote namen in dit wijngebied.

We hebben het Weingut in Mayschoss een tijdje geleden (eind augustus 2016) op een prachtige warme zomerdag bezocht. De ontvangst door bedrijfsleider Hans-Jörg Luchau was zeer vriendelijk. Vervolgens kregen we in de serre een aantal mooie wijnen te proeven.

Deutzerhof ligt prachtig aan de voet van de Mayschosser Mönchberg, wat een schitterend panorama oplevert (zie foto)! Op een oppervlakte van 7 hectare worden verschillende druivenrassen verbouwd, waarbij de Spätburgunder een hoofdrol speelt met 75 procent van het totaal. Daarnaast staat er Frühburgunder, Riesling, Chardonnay, Dornfelder en Portugieser.
Na afloop van het bezoek bleek nog maar eens wat voor een passie Hans-Jörg heeft voor zijn wijnen. Onze auto, die de hele tijd in de zon had gestaan, was bloedheet en Hans-Jörg maakte zich zichtbaar zorgen over onze aankopen in deze hitte…

Deutzerhof

Deutzerhof is lid van de bekende club VDP (Verband Deutsche Prädikatsweingüter). Het Weingut wordt verder genoemd in de gidsen van Gerhard Eichelmann (4 sterren, max. is 5) en in de Gault & Millau, 4 druifjes (5 is max.).

De cuvée Grand Duc is afkomstig van wijngaarden in de Unterahr. De oude wijnstokken staan op een bodem van leem, Grauwacke en basalt. Het rendement voor de productie van de Grand Duc ligt op slechts 25-30 hl/ha. Deze Grand Duc heeft 18 maanden op nieuwe Franse barriques gerijpt.

Ik heb deze fles bij het Weingut zelf meegenomen voor de prijs van 33 euro en onlangs maar eens opengetrokken.

Weinprobe…

Weingut Deutzerhof Grand Duc Spätburgunder 2012

Een vrij diepe, robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit. In de rand wat bleekrood uitlopend en lichtelijk ontwikkeld.
De neus is aanvankelijk wat gesloten maar opent zich later beter. Fruit van kersen, wat lichte aardse tonen en rokerig. Iets van tabak in de geur. Een frisse hint van mineraliteit is ook van de partij.
In de eerste aanzet licht stroef in de mond. Salmiak, zwarte kersen en ontbijtkoek. Toch wel wat romig. Fraaie, frisse zuren. Licht kruidig, zwarte peper, bittere chocolade en vanille. Best stevige houttonen. Vrij lang en warm in de afdronk.

Mooie, elegante Spätburgunder uit de Ahr. Rijk en fluwelig met veel lengte. De frisse noordelijke herkomst komt duidelijke tot uitdrukking in de goed verweven zuren. En toch, ik had iets meer complexiteit verwacht. Desalniettemin is dit natuurlijk een mooie wijn.

Score: 16,1 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Deutzerhof Grand Duc
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #deutzerhof #ahr #spatburgunder #deutschlandsweine