Weingut Bernhart Spätburgunder 2015, Pfalz, Duitsland

Weingut Bernhart
Het Weingut van Gert Bernhart is gelegen in het uiterste zuiden van de Pfalz.

Om precies te zijn in het dorpje Schweigen, vlak tegen de Franse grens. Sinds 2004 is Weingut Bernhart lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter). Deze vereniging heeft ongeveer 200 leden en stelt zich (kort gezegd) ten doel de kwaliteitsnorm van Duitse wijnen naar een hoger niveau te brengen. Wil je meer weten over de classificatie die de VDP hierbij hanteert, klik HIER.

In de bekende wijngids Eichelmann (2016) wordt Weingut Berhart onderscheiden met ****, wat staat voor “hervorragende Erzeuger”.

De wijngaarden hebben een oppervlakte van 16,5 hectare. De belangrijkste aangeplante druivensoorten (volgens Eichelmann) zijn: Spätburgunder (26%), Riesling (18%), Weissburgunder (15%), Grauburgunder (10%) en Chardonnay (5%).

Deze Spätburgunder is de basiswijn van het huis, een Gutswein. De wijn wordt samengesteld van druiven van verschillende wijngaarden. Na de alcoholische vergisting op roestvrijstalen tanks volgt een gedeeltelijke rijping van 20% van de oogst op gebruikte barriques van 2 à 3 jaar oud. Het overgrote deel (80%) rijpt op grote houten foeders. De houtrijping is ongeveer 10 maanden, daarna vindt de botteling plaats.

Bernhart Spatburgunder

De wijnen van Weingut Bernhart zijn te koop bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik heb € 11,95 uitgegeven voor een fles van deze wijn.

Tijd om proeven, oftewel Weinprobe…

Weingut Bernhart Spätburgunder 2015

Een heldere, redelijk diepe robijnrode kleur. In de rand bleekrood uitwaaierend.
De neus komt iets moeilijk los. Ik ruik het fruit van zwarte kersen. Daarnaast wat aardse associaties: kreupelhout, bosgrond en paddenstoelen.
Lichtelijk stroef in de eerste aanzet. Kruiden, iets peper, rijp rood fruit, ijzer en mineralen. Vlezig en sappig in de mond. Verfijnd met mooie zuren en een prachtig evenwicht in het smaakpalet.

Een prima Spätburgunder, elegant met een redelijk stevige body. Aanrader!

Score: 15 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.