Chianti Colli Senesi 2020 van Castello Romitorio, prachtig Toscaans rood

Een nieuwe jaargang van een wijn die eerder veel indruk had gemaakt: Chianti Colli Senesi van het gerenommeerde huis Castello Romitorio.

Castello Romitorio staat vooral bekend om zijn schitterende Brunello’s. Het huis kent een lange historie. Eerst een tempel, toen een fort en een klooster, toen een kasteel, een herenhuis, een schuilplaats voor herders en hun kudden, en tenslotte een kunstatelier en wijnmakerij. In 1984 werd het oude landhuis gekocht door Sandro Chia. In 2005 werd de nieuwe kelder van Castello Romitorio ingewijd.  

Deze Chianti Colli Senesi komt van de hand van zoon Filippo Chia (zie het stijlvolle etiket). Dit is een speciale cuvée. Naast het aandeel Sangiovese (85 procent) is er ook 8 procent Syrah en 7 procent Merlot in verwerkt. Deze blend heeft vervolgens een houtopvoeding ondergaan van 6 maanden in 5.000 liter vaten van Slavonisch eikenhout. Alcoholgehalte is 14 procent.

Eerder heb ik de 2019 geproefd en die wijn was een succes: een zilveren medaille waardig! Ik was dan ook zeer benieuwd naar deze 2020…

Chianti Colli Senesi 2020 van Castello Romitorio

Robijnrood in het glas, met een kleurintensiteit van 3 uit 5. Bleekrood in de rand.
In de neus fruitaroma’s van kersen en confituur van blauwe bessen. Licht kruidig (tijm). Een snufje vanille, brandnetel, eucalypthus, iets tabak en een tikje aceton, wat later verdwijnt.
Rond in de eerste aanzet. Redelijk afgeronde tannines, wat zure kersen en zwarte bessen. Vanille, iets laurier, peper en kaneel. Sappig van smaak met vrij milde zuren, opvallend voor een wijn met een hoog aandeel Sangiovese erin. Een lange, plezierige afdronk maakt het af.

Dit is een toegankelijke Chianti van Castello Romitorio, met een vrij fris en soepel smaakpalet. Geen zwaargewicht, alles klopt, er is balans en een zekere intensiteit in de smaak. Niet zo indrukwekkend als de 2019, maar nog altijd een slimme keuze!

Score voor de Chianti Colli Senesi 2020 van Castello Romitorio: 16,2 punten.

Deze Chianti Colli Senesi komt uit het assortiment van Les Genereux en is verkrijgbaar bij de daarmee samenwerkende wijnspeciaalzaken. Een fles heeft een prijskaartje van € 16,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *