Rabanadas met ruby port

Rabanadas met ruby port

Rabanadas is een traditioneel Portugees gerecht wat je ook makkelijk in Nederland kan maken. Heerlijk bij het aperitief met een ruby port.

Afgelopen zomer was ik op uitnodiging van een bekende, maar kleine wijnboer in het Port district. In dit gebied heb ik de Port eigenlijk opnieuw ontdekt. Portwijn, zoals het oorspronkelijk heet, is een versterkte wijn. Meer lezen over port en deze fantastische portmaker kan je op Quevedo Meer lezen over de geweldige stad Porto kan je op Porto, een bruisende stad met mooie wijnen

 

Hoe wordt ruby port gemaakt

quevedo port, mooie portwijnenPort is een versterkte wijn, waarbij er tijdens het vergisten van de wijn alcohol is toegevoegd om de gisting te stoppen. Hierdoor blijft er veel restsuiker achter en dat maakt portwijn ook heel zoet.
Tijdens het vergisten – dat is het omzetten van suikers in alcohol – voegt men bij ongeveer 4% alcohol de alcohol toe. De gistingscellen gaan dood en de vergisting stopt. De wijn is dan heel zoet, maar ook heel jong. De wijn heeft veel zuren, fruit en alcohol. Deze versterkte wijn laten ze een poosje rusten en dan kan er een Ruby port van gemaakt worden. Een ruby port wordt snel op de markt gebracht. Doordat de wijn maar een korte tijd in contact is geweest met de schillen, heeft ruby port maar weinig tannine. Het rest tannine wordt nagenoeg teniet gedaan door de zoetheid van de ruby port.

Rabanadas met ruby port

Rabanadas is een heerlijk gerechtje en past speciaal in tijd rond de Kerst of bij Oudejaar. Rabanadas met ruby port is een verrukkelijke combinatie en mag rond deze dagen niet ontbreken op de Nederlandse tafel. Rabanadas kan je vergelijken met het Nederlandse wentelteefje.
Rabanadas met ruby port is een verrukkelijke combinatie. Rabanadas met ruby port als aperitief in de middag is gewoonweg heerlijk. Mocht je het gaan maken, zorg dan dat je genoeg maakt, want het is heel snel op.
Ingrediënten voor Rabanas, traditioneel uit het Portgebied:

  • 1 kopje suiker
  • 2 eetlepels gemalen kaneel
  • 4 eieren
  • 2 kopjes melk
  • Olijfolie voor frituren
  • 1 brood, in 2 cm plakjes

De bereidingswijze van Rabanas:
Meng in een schaal de suiker en de kaneel
Klop in een andere schaal de melk en de eieren
Dompel de beide kanten van een snee brood in het mengsel van melk en ei
Doe in een koekenpan de olijfolie en bak het broodje hierin, er kunnen ook 2 broodjes in een pan
Bak het broodje goudbruin in ongeveer 2 tot 3 minuten
Laat het broodje uitlekken op keukenpapier
Doe de warme rabanadas in het kaneel/suiker mengsel voor een knapperig en zoet geheel

Uiteraard hoort bij een gerecht van Rabanadas een fruitige en robijnrode ruby port.

 

een-deel-van-de-port-wijnen-die-er-gemaakt-worden-bij-quevedo