Landlust Glühwein van de Plus, een biologische rode wijn uit Duitsland

Landlust Glühwein van de Plus
Winter: de schaatsen zijn uit het vet en daar hoort natuurlijk een Glühwein bij. Hoe zit het eigenlijk met Glühwein en kun je van deze Landlust Dornfelder van de Plus wel een lekkere Glühwein maken?

Glühwein is niet echt wijn volgens de definitie. Glühwein is een gearomatiseerde drank op basis van rode wijn. Door middel van toegevoegde specerijen en vruchten wordt de Glühwein op smaak gebracht. Je kunt eigenlijk iedere fles rode wijn gebruiken voor Glühwein. Persoonlijk zou ik daarvoor wel een goedkope fles nemen, want het gebruiken van een kwaliteitswijn om Glühwein te maken heeft geen enkele zin en is gewoon zonde.

Landlust Glühwein van de Plus is een biologische Glühwein

Landlust Glühwein BIO Dornfelder is volgens het rugetiket afkomstig van Peter Mertes Weinkellerei in Bernkastel-Kues. U weet wel, het pittoreske plaatsje in het Moezel gebied. Deze basiswijn voor de Glühwein is gemaakt uit de Dornfelder druif en heeft 11 procent alcohol. Met een simpele schroefdop gaat de fles open. De wijn is biologisch geproduceerd en Vegan, zoals u kunt zien op onderstaande foto. De fles is afkomstig van supermarkt PLUS.

Landlust Gluhwein

Deze fles Landlust Glühwein is geleverd in een houten kistje. U kunt op de foto’s zien hoe de fles “aangekleed” wordt aangeboden. Daarbij zitten ook 4 kaneelstokjes. Die heb ik dan ook toegevoegd. Later heb ik nog kruidnagel en mandarijn toegevoegd. Steranijs, citrusschillen, sinaasappel, honing of kardemom is ook een mogelijkheid. Let op, de drank niet laten koken, maar verwarmen/verhitten omdat anders de alcohol verdampt (dat punt ligt op ongeveer 78 graden).

Toch even een beetje “proeftechnisch” gekeken naar deze wijn, alhoewel de smaak natuurlijk wordt bepaald door wat je toevoegt aan de basiswijn. De wijn heeft een echte dieprode “Dornfelder” kleur en is wat purper in de rand. En dan de neus. Tja, wat ruik je bij een warme wijn? Toch vooral de toegevoegde ingrediënten. Daarnaast ontbijtkoek, pepermunt en fruit van aardbeien en kersen. In de mond doet het denken aan warme cassis. Mild kruidig en je proeft best wel wat zuren. Ik adviseer om niet alleen de kaneelstokken toevoegen, maar echt meer dan dat. Anders is de smaak wat kaal en vlak. Er zijn op internet genoeg recepten te vinden van wat je zoal kunt toevoegen. Dus, experimenteer wat met verschillende vruchten en specerijen en maak er wat lekkers van!

Ach, na een winterse fietstocht was dit, om eerlijk te zijn, helemaal niet onaangenaam..

Landlust Glühwein
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #plus #dornfelder #gluhwein