Filhós met tawny port

filhos-met-tawny-port Filhós is een traditioneel Portugees gerecht wat je ook makkelijk in Nederland kan maken. Afgelopen zomer was ik op uitnodiging van een bekende, maar kleine wijnboer in het Port district. In dit gebied heb ik de Port eigenlijk opnieuw ontdekt. Portwijn, zoals het oorspronkelijk heet, is een versterkte wijn. Meer lezen over port en deze fantastische portmaker kan je op Quevedo. Meer lezen over de geweldige stad Porto kan je op Porto en port, een geweldige combinatie.

Hoe wordt port gemaakt

Port is een versterkte wijn, waarbij er tijdens het vergisten van de wijn alcohol is toegevoegd om de gisting te stoppen. Hierdoor blijft er veel restsuiker achter en dat maakt portwijn ook heel zoet. quevedo-lbv-portTijdens het vergisten – dat is het omzetten van suikers in alcohol – voegt men bij ongeveer 4% alcohol de alcohol toe. De gistingscellen gaan dood en de vergisting stopt. De wijn is dan heel zoet, maar ook heel jong. De wijn heeft veel zuren, fruit en alcohol. Deze versterkte wijn laten ze een poosje rusten en dan kan er een Ruby port van gemaakt worden. Wilt de wijnboer een oudere port op de markt brengen, dan laat hij de wijn in grote eikenhouten vaten (Pipa) rusten en de wijn wordt veel ouder op de markt gebracht. Sommige zelfs tot 40 jaar oud. Deze oudere portwijnen kan je prachtig combineren met dit gerecht van Filhós met tawny port. Wil je een mooiere combinatie dan kun je Filhós combineren met een 10, 20 of 30 jaar oude tawny port. Hoe ouder de port is, des te zachter de smaak is. Eigenlijk is dit te vergelijken met whisky.

Filhós met tawny port

Graham’s “The Tawny”Filhós is een heerlijk gerecht en past speciaal in tijd rond de Kerst of bij Oudejaar. Filhós met tawny port is een verrukkelijke combinatie. Filhós kan je vergelijken met een pannenkoek of misschien wel een donut en het lijkt ook wel op een combinatie tussen onze oliebol en appelflap. Filhós staat in Portugal ook wel bekend als gebakken cake. Filhós met tawny port is een verrukkelijke combinatie. Filhós met tawny port als aperitief in de middag, jammy. Mocht je het gaan maken, zorg dan dat je genoeg maakt, want het is heel snel op.

Ingrediënten voor Filhós met tawny port, traditioneel uit het Portgebied:

  • 6 middelgrote koffiekopjes met bloem
  • 30 g gist
  • 1/2 kopje suiker
  • 8 eieren, geslagen en op kamertemperatuur
  • 2 kopjes melk, opgewarmd tot ongeveer 30 graden Celsius
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1/2 theelepel zout

De bereidingswijze van Filhós:

Doe de bloem in een schaal en meng de gist erdoorheen Maak een kuiltje in het midden van het mengsel van bloem en gist. Voeg de melk, de suiker en de eieren toe in het kuiltje en begin zachtjes te roeren met een garde of met een mixer met deeghaken. Let op: de bloem kan in het begin gaan stuiven. Heb je nu een mooi beslag, voeg dan het zout toe. Kneed het deeg uit met de hand en doe het terug ik de schaal Laat het deeg minimaal twee uur rijzen. Maak er kleine balletjes van met een doorsnede van ongeveer 4 cm Begin de balletjes deeg te bakken in een frituurpan tot ze goudbruin zijn Uiteraard hoort bij een gerecht van Filhós een elegante en prachtige tawny port. Neem een port van een kleine wijnboer en je staat verrast van de kwaliteit.