Zudugarai 2019; speciale Baskenlandwijn

Weet u wat zo leuk is om een Wijngek te zijn? Je proeft de “gekste” wijnen die je anders nooit op de proeftafel zou krijgen. Zo ook deze Zudugarai 2019 uit het Spaanse Baskenland.

Zudugarai is het wijnhuis waar deze wijn vandaan komt. Een bodega dus. Een klein familiebedrijf uit de Baskische regio (DO Getariako); ze produceren witte wijnen van de autochtone variëteit : de Hondarrabi Zuri. 

Volgens de Txakoli-methode maken ze hun wijnen. Txakoli is een wijnstijl uit het Spaanse Baskenland rond de kust van de Atlantische Oceaan en wordt voornamelijk gemaakt van inheemse druivenvariëteiten Hondarrabi Zuri en Hondarrabi Beltza. Baskenland is één van de kleinste wijnstreken uit Spanje en heeft een zeer kleine productie. Kenmerkend voor Txakoli is de frisse, lichte, droge stijl en een laag alcoholpercentage.


Lees verder na de advertentie exaro

Natuurlijk zijn de wijngaarden gelegen op de zonnigste kant van de zachte, ronde heuvels (maximaal 90 meter boven de zeespiegel) die veel wind vangen waardoor de nadelige effecten van hoge luchtvochtigheid (en dus schimmels) verminderen. De ondergrond bestaat voornamelijk uit klei. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd. De alcoholische fermentatie vindt gedurende 15 dagen plaats in roestvrijstalen tanks tussen de18ºC en 20ºC graden, waardoor een beetje pétillant mondgevoel kan ontstaan. Er vindt geen malolactische gisting plaats en nadat de wijn 7 dagen heeft gerust op fles wordt hij vrijgegeven voor verkoop.

Txakoli wordt traditioneel van hoog boven het glas ingeschonken. 

Deze wijn kan u bij de betere wijnwinkels kopen en de prijs ligt tussen de € 10 en € 14. 

Zudugarai 2019 heeft een laag alcoholpercentage van 11%

Laat de wijn spreken.

Zudugarai 2019

Bij het inschenken had deze Zudugarai 2019 lichte moussevorming (pétillant), maar dat was weer snel weggetrokken. De kleur is helder en zuiver; lichtgeel/licht geelgoud over de tong met een mooie lichtgeelgouden fonkeling in de rand. Leuke kleur. (2,8)
In de neus laat deze Zudugarai 2019 zomers fruit zien en geeft ook duidelijk aan dat we hier te maken hebben met een droge wijn. Groen en rood appelfruit, wat floraal en ook wat mineralig. De neus komt redelijk los. (3,4)
Op de tong is Zudugarai 2019 lekker fris en fruitig met duidelijke zuren die toch van een wat koeler klimaat moet komen. Absoluut geen houtopvoeding. Clean en crispy. Groen en rood  appelfruit met citrus geven duidelijke zuren die ik wel kan waarderen. Ruim voldoende op de mid-palate en ook voldoende in breedte en diepte. De afdronk is lekker verfrissend, licht mineralig, lekker fruitig en van een prima lengte. (6,6)

Zudugarai 2019 is een frisse en fruitige wijn die door zijn hogere zuurgraad de mondpapillen doet activeren. Laag in alcohol, maar geen restsuikers en dat voor een Spaanse wijn! Dat moet dus van een koeler klimaat komen of hoger in de bergen. Ik kan de hogere zuurgraad wel waarderen, maar dat zal niet iedereen bekoren; u dient daar wel alert op te zijn. Voor de rest is het zeker een wijn die u bij witvis of bij oesters/mosselen kunt serveren of gewoon als u er zin in heeft! (2,4)

Zudugarai 2019 verdient van mij een totaal van 15,2 punten

Drinken kan u het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *