Zuccardi Concreto Malbec 2016; de wijn van nét niet.

Zuccardi Concreto Malbec 2016; de wijn van nét niet.


Zuccardi Concreto Malbec 2016 is een wijn die ik gewoon bij de Albert Heijn heb gekocht. Uit de koopjesbak welteverstaan en dat moet u ook gaan doen!

Deze wijn heb ik gekocht voor € 8,75 terwijl deze wijn normaal gesproken boven de € 20 kost! De laatste flessen willen ze kwijt en dan kan je er geen € 20 meer voor vragen.. Ze belanden in de koopjesbak en daar kijk ik dus regelmatig in. Nou ja… ik…. Mijn lieve echtgenote is zo lief om dit voor mij te doen! Even met de Iphone kortsluiten met het hoofdkwartier en de koop is rond…

Zuccardi Concreto is een bijzondere wijn; een wijn uit Argentinië; uit Mendoza; Valle de Uco. 14% aan alcohol maakt het nog niet bijzonder; wat dan wel…?


Lees verder na de advertentie exaro

Nou, deze wijn wordt namelijk gemaakt op cementen vaten. De naam “Concreto” had u ook al in die richting kunnen duwen. Deze 100% malbec uit de Valle de Uco (een subgebied van Mendoza) rijpt overigens niet alleen op cementen vaten, maar deels ook op cementen eieren. Een trend die is doorgezet bij vele producenten. Sebastian Zuccardi kiest ervoor om deze wijn geen contact met hout te geven. Dit is dus malbec in zijn pure vorm.

Geen hout wilt ook zeggen : goedkoper

En eerlijk gezegd zie je dat dus niet echt terug in de prijs; de normale prijs welteverstaan.

Is dat een gemis of juist een opluchting?

We gaan het gewoon beleven…

Laat de wijn spreken…

Zuccardi Concreto Malbec 2016

Deze Argentijnse Malbec heeft een enorme kleur. Diep (en dan bedoel ik diep!) donker paars over de gehele tong tot diep in de rand. De diepte is zeer diep donker. Een topkleur. (3,0)
In de neus laat Zuccardi Concreto Malbec 2016 wat rood bramenfruit zien gecombineerd met wat bessenfruit. Wel iets aan de zure kant. Wat leer. Neus blijft wat achter. (3,3)
Op de tong is Zuccardi Concreto Malbec 2016 best rond en lekker sappig. Wat leer, zwarte bessen en donkere bramen. Wel wat aan de vlakke kant. Een licht bittere kant van de tannine. Ook wat aan de droge kant. Op de mid-palate is de wijn wat aan de zure kant; licht scherp en lijkt nog jong, hoewel deze wijn al 7 jaar oud is. Voldoende breed op de mid-plate en ook in de breedte en diepte is het ruim voldoende. Er is ergens een gemis en dat gemis is een complete opvoeding waar ook nieuwe eikenhout een rol in speelt. De afdronk heeft een prima lengte. (6,0)

Zuccardi Concreto Malbec 2016 is een wijn die afwijkt van de trend. Dergelijke wijnen verwacht je met houtopvoeding en daar is in dit geval geen sprake. Is dat een gemis? Ja, ik denk het wel, want de wijn heeft voldoende structuur en body om die strijd aan te gaan en ik ben van mening dat een wijn met houtopvoeding wat completer wordt en mooier. Geen houtopvoeding wilt ook zeggen : goedkoper… Cement is nu eenmaal goedkoper dan hout. Tja, ik mis gewoon wat in de wijn. Het is best een goede wijn, maar ik mis iets. De wijn is gewoon niet af; zo lijkt het. De wijn schreeuwt om hout, maar heeft het niet mogen krijgen. Of de wijnmaker moet houtopvoeding gaan overwegen, of kies een andere wijn die wel een complete opvoeding heeft gehad. (2,1)

Zuccardi Concreto Malbec 2016 krijgt van mij een totaal van 14,4 punten

Drinken kan u het nu en zeker wel een paar jaar houdbaar. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *