Zorzal Gran Terroir Malbec 2017, typerend Argentijns Malbec

Malbec en wijnland Argentinië vinden elkaar in deze wijn van het wijnhuis Zorzal.

De Malbec is een succesvolle druif in het Zuid-Amerikaanse land Argentinië. De belangrijke rol van Carmenere in Chili, geldt ook voor de Malbec in Argentinië.

Zorzal en de Andes

Zorzal is een wijnhuis wat in 2007 werd opgericht door de broers Gerardo, Juan Pablo en Matias Michelini. De wijnmakerij en wijngaarden bevinden zich in de Gualtallary, Tupungato, een subregio van de Uco-vallei, op ongeveer 1.350 meter boven zeeniveau. 
Het zonlicht op deze grote hoogte is intenser dan in lager gelegen gebieden. Die hoogte betekent ook dat de nachten veel kouder zijn, gekoeld door westelijke winden uit de Andes.  De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn dan ook groot. Tupungato ligt in de “schaduw” van de Andes: de regenval is zeer gering. Het smeltwater uit de Andes wordt gebruikt voor een gecontroleerde irrigatie van de wijngaarden tijdens het groeiseizoen.

Wijnen van Zorzal hebben eerder de proeftafel van de wijngekken gepasseerd. Je kunt een recensie van wijngek Martin er HIER op nalezen.
De Gran Terroir is een wijn die volledig gemaakt is van de Malbec. De wijn heeft houtopvoeding ondergaan: 13 maanden in Frans en Amerikaans eiken vaten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Verschillende wijnen van dit huis zijn verkrijgbaar bij slijterij keten Gall & Gall. Een fles van deze Gran Terroir Malbec kost u € 12,99.

Zorzal Gran Terroir Malbec 2017

Een massieve, donkerrode kleur. Bijna zwart, tegen de maximale intensiteit aan. Enorm geconcentreerd en vol tot in de rand.
In de neus de geur van leer, kruiden (tijm), marmoleum en iets stookolie. Wat animaal. Aards met een snufje vanille.
Redelijk wat tannines in de eerste aanzet. Een iets rul/zanderig mondgevoel. Salmiak, zoethout, cacao en teer. Wat uitdrogend op het tandvlees. Donker fruit van zwarte bessen en bramen. Iets frisheid door de aanwezige zuren. Wel wat ééndimensionaal in de smaak. Vol, maar niet zwaar van body. Droog, met een licht alcoholische warmte in de afdronk.

Deze Gran Terroir Malbec is een “donkere” wijn en typerend voor een Argentijnse wijn gemaakt van deze druif. Het smaakpalet is niet heel breed of gelaagd, de wijn maakt wel een ronde, slanke en toegankelijke indruk.

Een goede score voor deze Argentijnse Malbec: 15,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #gallengall #mendoza #malbec

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *