Xavier Côtes du Rhône 2010, AOP Côtes du Rhône, Frankrijk

Xavier Cotes du Rhone 2010

Wijnen van de appellatie Côtes du Rhône kunnen heel goed van kwaliteit zijn. Is dit zo’n fles?

Deze rode wijn is gekocht bij Wine in Black (klik op de banner rechts) voor de prijs van € 8,50. De wijn is afkomstig van wijnmaker/oenoloog Xavier Vignon. Een introductie:
“Gedurende de laatste 15 jaar heeft de oenoloog Xavier Vignon een uitstekende naam opgebouwd als adviseur bij gerenommeerde Châteauneuf-du-Pape-producenten zoals Usseglio, La Gardine, Jerome Quiot, Beaurenard, La Nerthe, Mont Redon, Maucoil en Roger Perrin. Dit succes bleef niet onopgemerkt. Goede vrienden vroegen of hij niet eens een wijn onder zijn eigen naam wilde produceren. Op deze wijze is Xavier Vins ontstaan, dat sindsdien furore maakt met buitengewone Rhône-wijnen. Het bijzondere aan Xavier Vignon is zijn bezetenheid met het terroir. Als de zinsnede “Goede wijn ontstaat in de wijngaard” op één oenoloog van toepassing is, dan is het wel op hem. Tegelijkertijd hebben de meeste van zijn wijnen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.” (bron: Wine in Black.nl)

We gaan eens beoordelen of dat laatste punt van toepassing is op deze wijn, degustation!

Xavier Côtes du Rhône 2010

Dieprood van kleur, geconcentreerd en donker. Purperrood in de rand (2,7).
De neus is jammig, confiture, cassis en frambozen. Zuiver en aards. Komt wat moeilijk los (3,3).
Krachtig in de mond, warm, een pepertje en het rijpe fruit van dikke zwarte bessen en bramen. Kruidig, tijm en wat laurier. Een bittertje als mooie tegenhanger van het donkere fruit. Tanninerijk, iets stroef en stroperig van structuur (7,0).
Kwalitatief uitstekende en volle Côtes du Rhône voor een zacht prijsje (2,3).

Totaal 15,3 punten. Drinken nu tot 2017.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!