Wohlmuth Welschriesling 2020, fris en vol fruit

Deze witte wijn uit het Oostenrijkse Südsteiermark is een welkome en verfrissende verrassing op het einde van dit jaar.

Wijn uit het Oostenrijkse Südsteiermark is onbekend voor mij. Ik weet waar het gebied ligt, maar heb de streek nooit echt bezocht. Wel een keer op doorreis gepasseerd, maar daar houdt het dan ook mee op. De wijnen ken ik niet. Ik heb gelezen dat er in dit gebied ten zuiden van de stad Graz (onder andere) Sauvignon Blancs worden gemaakt die tot de beste ter wereld worden gerekend. Ik stort mij nu op een Welschriesling van Weingut Wohlmuth. Misschien is dit de aftrap om de wijnen uit dit gebied verder te verkennen…   

Wohlmuth is een “familiewijnmakerij” sinds 1803 (!), gelegen in Kitzeck-Sausal. Tegenwoordig wordt het wijnhuis gerund door Marion en Gerhard J., ondersteund door de ervaring van Gerhards ouders Maria en Gerhard.

Gerhard Wohlmuth is lid van de Steirische Terroir & Klassik Weingüter (STK). De vereniging STK bevat 12 wijnhuizen die zeer betrokken zijn met de regionale wijncultuur. STK staat voor duurzaam beheer en behoud van het cultuurlandschap. Het handmatig plukken en vermijden van herbiciden en insecticiden is voor alle leden een vanzelfsprekendheid. De aanduiding “STK”, die op de capsule of op het etiket is gedrukt, is het kwaliteitszegel voor wijnen uit Stiermarken en een beschermd handelsmerk van de aangesloten wijnhuizen. 

Deze Welschriesling van het oogstjaar 2020 is afkomstig van de Ried-Urkogl wijngaard, welke ligt op een hoogte tussen de 390 en 500 meter. De bodem bestaat hier uit zandsteen, kalkhoudende klei en kalksteenmergel.

De druif Welschriesling heeft overigens geen enkele relatie met de bekende Riesling druif. Het ras komt vooral in Midden-Europa voor, in Hongarije onder de naam Olaszrizling en in Kroatië onder Graševina.

De druiven voor deze wijn worden handmatig geoogst. Daarna volgt een zachte persing en een temperatuur gecontroleerde gisting en rijping op de fijne droesem in roestvrijstalen tanks. Na een half jaar kelderrijping gaat de wijn in de verkoop.

Deze wijn en andere wijnen van Wohlmuth zijn o.a. te vinden bij wijnwebshop Wine in Black. Het prijskaartje wat aan deze fles hangt is € 9,95.

Wohlmuth Welschriesling 2020

Helder en licht strogeel in het glas.
Een stuivend bouquet van kweepeer, ananas, gele appels en citrusfruit. Gele pruimenjam. Iets honing en de geur van natte kiezels.
Fris droog in de eerste aanzet, hoewel er ook wat romigheid in zit. Vrij hoge, iets knisperende zuren. Limoen en gele grapefruit. Een mooie spanning tussen rijp geel fruit en citrus, waarbij de laatste licht de overhand heeft. Best vol en “spritzig” in de mond.

Frisse, licht aromatische en vol fruitige wijn. Puur en sprankelend sap met een fijne balans en spanning. Südsteiermark: dat smaakt naar meer!

Score voor de Welschriesling 2020 van Wohlmuth: 14,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *