Witte wijn zonder sulfiet van Frick, een Sylvaner uit de Elzas, Frankrijk

Witte wijn zonder sulfiet van Frick, een Sylvaner uit de Elzas, FrankrijkDeze wijn van Pierre Frick is een witte wijn zonder sulfiet. Een biodynamisch gemaakte wijn en een natuurwijn.

Een witte wijn zonder toegevoegde sulfiet. Want, wijn heeft altijd wel wat sulfiet. Sulfiet komt van nature voor op de schillen van de druif en hierdoor heeft een wijn altijd wel wat sulfiet. Een natuurwijn waar de natuur zijn werk doet en de wijnmaker zo weinig mogelijk.

Deze sulfietvrije wijn komt niet van AH, Jumbo of Gall en Gall. Nee, dit is een kleine wijnboer en die wijnboer maakt niet zoveel wijn dat hij een grootwinkelbedrijf kan bevoorraden.
Pierre Frick is een wijnboer in de Elzas en deze wijnboer heeft niet veel oppervlakte wijngaarden. Wel maakt Frick een aantal mooie biologische en biodynamische wijnen. Pure wijnen – natuurwijnen – die dicht bij de natuur staan en wijnen waar Frick zo weinig mogelijk aan ‘doet’. De natuur doet zijn werk en Frick maakt het af.

Ik heb al een paar wijnen van Frick mogen proeven en deze wijnmaker is een tovenaar met zijn biologische druiven. Deze witte wijn zonder sulfiet komt uit de Elzas, de druiven zijn biodynamisch en Frick tovert er een magistrale wijn uit.

Deze witte wijn is te koop bij Zwarts wijnen voor de prijs van € 19,90. Je kunt de wijn bestellen in de webshop op https://www.zwartswijnen.nl/product/pierre-frick-sylvaner-maceration-2017/. De homepage is https://www.zwartswijnen.nl. Je kunt de wijnen ook proeven (en kopen met 10% korting) in het restaurant Lemongrass (https://lemongrass.nu) in Oosterbeek. De wijn is eigen import en komt rechtstreeks vanaf de wijnboer. Op deze manier kun je messcherpe prijzen neerzetten voor kwaliteitswijnen.

 

Geproefd:
Pierre Frick, een witte wijn zonder sulfiet en gemaakt van de Sylvaner druif.

Kleur: de kleur is okergeel en best diep op de tong. In de rand okergeel met oranje en vol / 2,9

Neus: de neus heeft veel rijpe en gedroogde fruit tonen. Perzik, gele appel, gedroogde abrikoos en nog veel meer tropische vruchten. Het zuurgehalte is vrij laag en het rijpe karakter heeft de overhand. De wijn lijkt er wel een van druiven van een late oogst. De neus van deze sulfietvrije wijn is diep en vol / 3,9

Smaak: In de smaak komen de gedroogde vruchten ook massaal naar boven. Ook hier de perzik, gele appel, appelpitjes, citroen en abrikoos. De lichte tannines van de schillen van de Sylvaner komen ook duidelijk naar boven en maakt deze Sylvaner wel ietsje droger. De smaak is vol en de afdronk is mooi lang / 6,7

Mijn eindoordeel over deze sulfietvrije biodynamische wijn van Frick:
Frick mag zich scharen bij het rijtje van ‘beste wijnmakers uit de Elzas’. Weer heeft Frick hier een authentieke natuurwijn neergezet. De zuiverheid van de druiven komt goed naar boven in deze natuurwijn. Met natuurwijnen moet je zeer schoon werken, je hebt immers geen sulfiet om de bacteriën te doden. Deze sulfietvrije wijn is stabiel met geconcentreerd sap en weer een wijn die een stapje dichter bij de natuur komt… / 2,2

Dus geef ik deze sulfietvrije, biodynamische Sylvaner een totaal van 15,7 punten

Witte wijn zonder sulfiet van Frick, een Sylvaner uit de Elzas, Frankrijk
Wil je meer weten hoe wij wijnen proeven en testen?
WijnGekken test de wijnen volgens het 20 punten Franse systeem. Dat betekent maximaal 3 punten voor de kleur. Maximaal 5 punten voor de neus. Maximaal 9 punten voor de smaak en maximaal 3 punten voor de eindconclusie.
Wil je nog meer weten over puntensystemen, Parkerpunten en hoe wij proeven? Lees het dan op https://www.wijngekken.nl/wijnweetjes/het-puntensysteem-van-wijn/
Ook geven wij medailles aan wijnen voor de prijs/kwaliteit. Wij geven Bronzen, Zilveren en Gouden WijnGekkenMedailles.