Winiveria Saperavi 2015, Kakheti, Georgië

Winiveria SaperaviGeorgische wijnen zijn een verhaal apart. Maar wel een succesverhaal, neem bijvoorbeeld deze Winiveria Saperavi.

Saperavi, Qvevri, amberwijnen of oranjewijnen zijn termen die je vaak tegenkomt als je de wijnen uit dit land gaat ontdekken. En, ze zijn het ontdekken absoluut waard want er zitten wijnen bij van zeer hoge kwaliteit!

De qvevri-methode is een stokoude, klassieke methode om wijn te maken. In het artikel van wijngek Martin kun je alles lezen over deze bijzondere manier van wijn maken.

De Saperavi is een succesvol druivenras afkomstig uit de Kakheti regio, in het oosten van Georgië. Het is een zogenaamd teinturier type druif, wat betekent dat zowel de schil als het vruchtvlees van deze druif gekleurd is. De Saperavi levert wijnen op met heel veel kleur. De druif kan goed tegen koud weer en kan dus tot op grote hoogte worden verbouwd.

De vinificatie van deze wijn is een combinatie van de qvevri-methode en rijping op eikenhout. De fermentatie heeft plaatsgevonden in de qvevri. Vervolgens heeft de wijn 12 maanden op eikenhouten vaten gerijpt. Deze Saperavi heeft 12,5 procent alcohol, redelijk gematigd dus.
De wijn is gebotteld in een stoere, zware fles die voorzien is van een kurk.

Deze Winiveria Saperavi en andere mooie, buitengewone en aparte kwaliteitswijnen uit Georgië zijn verkrijgbaar bij Ghvino, dé specialist van wijnen uit dit oeroude wijnland.
Een fles van deze wijn wisselt voor de prijs van € 15,95 van eigenaar. En dan heeft u een prachtige kwaliteitswijn in huis!

Winiveria Saperavi 2015

Een zeer diepe donkerrode kleur die zo typerend is voor de Saperavi druif. Bijna ondoorzichtig. Wat roze-rood uitwaaierend in de rand.
De neus komt iets gesloten over. Wat rokerig en het fruit van zwarte bessen en kersen. Aardse tonen en eucalypthus en munt.
Vol en kruidig op de tong. Rijk aan tannines. De tannines zijn relatief zacht en rijp waardoor een rond en soepel mondgevoel ontstaat. Subtiele houttonen. Zoet rijp donker fruit van pruimen en kersen. Bessenconfiture. Iets ijzerig. Wat zoethout en laurierdrop. Gespierd van body, mede door het vele fruit. Sappig met een fraaie lange afdronk.

Een mooie Saperavi van Winiferia. De houtopvoeding zorgt ervoor dat deze wijn meer vriendelijk en toegankelijk is dan andere Saperavi’s die ik tot nu toe heb geproefd. Wat zwoel zelfs, veel fruit, heel mooi en verleidelijk.
Een prachtige score van deze kwaliteitswijn staat tegenover een relatief vriendelijke prijs. Daarom een dik verdiende zilveren medaille!

Score van de Winiveria Saperavi:
17 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.

Winiveria Saperavi