Winiveria Saperavi 2013, Kakheti, Georgië

Winiveria Saperavi 2013, Kakheti, Georgië

Winiveria Saperavi 2013 is een speciale wijn en speciale wijnen scheppen verwachtingen.

Wat is er dan zo speciaal aan deze Georgische rode wijn? Het is een wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt. Martin van Wijngekken.nl is hier al eens dieper op ingegaan en ik zal niet in herhaling vallen. Feit is wel dat het gewoon een andere al eeuwenoude manier is om wijn te maken en speciale manieren kosten heden ten dagen geld….

Naast het feit dat deze Winiveria Saperavi 2013 dus een speciale wijn is, heeft het ook nog eens 12 maanden eikenhoutopvoeding genoten en ook dat kost geld…

Kwaliteit kost geld

Selectie bij de pluk van de Saperavidruif levert ook nog eens reductie van de opbrengst op en ook dat kost weer geld…

Al met al, een speciale kwaliteitswijn die gewoonweg centen kost : € 19,95 per fles welteverstaan. Deze Georg heeft een alcoholpercentage van 13% (dat valt dus wel weer mee) en is natuurlijk bij de specialist op het gebied van Georgische wijnen te koop: Ghvino.nl. (HIER TE BESTELLEN).

De wijnproevers van Wijngekken.nl hebben meerdere wijnen van Ghvino.nl geproefd en vele hebben een mooie medaille binnengesleept.

Laten we eens kijken of ook deze Winiveria Saperavi 2013 een medaille verdient..?

Winiveria Saperavi 2013

De kleur is donker purperrood over de gehele tong en overgaand in purperrood in de bredere rand. Vol op de tong. De diepte is donker. Mooie volle kleur.
In de neus kogelrond, boterig en zalvend. Een combi van rijpe kersen en zwarte bessenfruit en wat groente. Licht kruidig en ook heeft deze Winiveria Saperavi 2013 mooie houttonen. De neus komt matig los.
Op de tong is Winiveria Saperavi 2013 zeer rond en zalvend. Fluwelig kersenfruit. Rijp en met tannine. Lichtjes droog en wat lichtjes heet (pepertje). Ook wat aards en animaal. Redelijk intens. Winiveria Saperavi 2013 heeft zachte, wel iets aanwezige zuren. Lichte houttonen. Breedte is goed en ook goed op de mid-palate. Een goede tot brede ietwat hete afdronk.
Alleen al het feit dat je hier toch een speciaal gemaakte wijn op tafel hebt staan (Qvevri) is al heel wat, maar schept ook verwachtingen. Kleur is prima, neus is mooi rond en zalvend, maar wel wat terughoudend. Op de tong had ik de wijn meer intens verwacht, wat complexer, maar dat ligt misschien wel aan mijn verwachtingen. Winiveria Saperavi 2013 is een prima kwaliteitswijn op alle fronten. Mooi genuanceerd hout dat perfect aansluit bij het rijpe kersengenot. Mooie spijswijn en het is weer eens wat anders. Waard om eens te proberen.

Ik geef Winiveria Saperavi 2013 een totaal van 15,8 punten {86-PP} en ***, omdat er hier sprake is van een mooie rijpe kogelronde kwaliteitswijn met genoeg diepte en breedte.