Winiveria Kisi Qvevri 2013, Georgië

Winiveria Kisi Qvevri
Georgië wordt wel gezien als de bakermat van de wijnbouw. Het land produceert bijzondere, karaktervolle wijnen.

We proeven een Georgische wijn die gemaakt is van de druivensoort Kisi. De Kisi wordt hoofdzakelijk in het oosten van het land verbouwd, in de provincie Kachetië. De Kisi is een druif met een lage opbrengst per hectare die in kleine hoeveelheden is aangeplant.

Winiveria Kisi Qvevri

De Winiveria Kisi Qvevri is afkomstig van wijngaarden rond het dorp Khorkheli, in het oosten van het land. De wijn is gemaakt volgens de Qvevri methode. De Qvevri is een soort ronde amfora van aardewerk, waarin de druiven met schil en al (soms met steeltjes) in gaan. Deze amfora gaat de grond in, waar de vergisting plaatsvindt. Wil je meer weten over deze bijzondere vinificatie methode, lees dan het artikel van wijngek Martin en klik HIER.

Deze wijn van het vooraanstaande huis Winiveria en andere prachtige Georgische wijnen zijn verkrijgbaar bij Ghvino, een speciaalzaak voor wijn uit dit land.
Een fles Kisi Qvevri komt voor de prijs van € 14,95 in uw bezit en dan heeft u echt iets bijzonders in huis!

Wijnen uit Georgië zijn vaak gebotteld in stoere, zware flessen en deze wijn is daarop geen uitzondering. We ontkurken de fles en schenken in…

Winiveria Kisi Qvevri 2013

Een prachtige amberkleur/diep goudgeel, helder en bleek uitlopend in de rand.
De neus komt goed los en geeft mooie geuren van gedroogde abrikozen, peer, tuttifrutti en winegums. Ook wat aards. Een lichte geur die doet denken aan linoleum. Een aparte, interessante en plezierige neus.
In de mond is deze Kisi Qvevri licht vettig en flink kruidig. Wat zoute caramel en walnoten. Op de tong keert hetzelfde gedroogde fruit wat in de neus zit, herkenbaar terug. Zachte zuren. Een lichte stroefheid die aan tannine doet denken. Sappig, vol en rond. Stevig van body. Iets alcoholisch warm. Goed vol en geconcentreerd.

Georgië staat voor stevige wijnen en deze Winiveria Kisi Qvevri voldoet aan dat beeld. Een karaktervolle, aromatische wijn. Zeker niet alledaags. Een aanrader voor iedere wijnliefhebber!

Score: 14,7 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.

Winiveria Kisi Qvevri