Winehouse Hasandede 2019; gaat niet op in de massa…

Winehouse Hasandede 2019 is een Turkse wijn uit het Ankara-Klecik gebied en is een product van het wijnhuis Vinkara. Deze Turkse wijn kan u kopen bij TURKSWIJNHUIS.NL.

Dit wijnhuis kocht in de jaren zestig van de vorige eeuw land op, maar pas in 2003 begon men met de wijnbouw in die streek. Ze zitten nu op 135 hectare (ja, wat anders dan bijvoorbeeld in Nederland waar de grootste wijngaarden rond de 15 hectare zitten) en produceren meer dan 1 miljoen wijnflessen per jaar.

Nu kan je het wijnzaken natuurlijk allemaal zelf gaan uitvogelen in 2008 sloot de Italiaan Marco Monchiero zich aan bij Vinkara als consultant. Monchiero was vooral onder de indruk van de  verscheidenheid aan inheemse druiven die traditie en cultuur uitstralen.

In Italië noemen ze deze regio’s “Het land gezegend door God”….

Het microklimaat. dat is ontstaan als gevolg van de bergen rondom de Kalecik-vlakte, maakt het tot een van de belangrijkste centra voor wijnbouw in de wereld. Dit klimaatkenmerk is hetzelfde als dat van de regio’s over de hele wereld waar druiven van Merlot, Cabernet Sauvignon en Pinot Noir worden geteeld. 

De wijngaarden liggen ongeveer 650 meter boven de zeespiegel en in de nabijheid van Kızılırmak rivier. Omdat er een groot verschil is tussen dag en nacht temperaturen, onderscheiden de druiven die geteeld zijn in Kalecik van smaak en aroma. De Kızılırmak-rivier is ook heel belangrijk voor de irrigatie in de zomer en de warmte in de winter.

Vinkara heeft als jong, dynamisch wijnbedrijf voor het eerst in Turkije een mousserende wijn geproduceerd op traditionele methode van Kalecik Karası (Blanc de noir) genaamd Yaşasın. Het doel van het bedrijf is om deze speciale druif “Kalecik Karası” te presenteren aan internationale wijnliefhebbers.

Winehouse Hasandede 2019 heeft als basis de Hasandededruif; een inheems druivenras. De witte wijn heeft een alcoholpercentage van 13% en u kan deze wijn aanschaffen voor de prijs van € 14,50 bij TURKSWIJNHUIS.NL

Laat de wijn spreken!

Winehouse Hasandede 2019 

De kleur van deze witte Turkse wijn is lichtgeel/licht geelgoud over de tong met een mooie lichtgeelgouden fonkeling in de rand. De wijn zelf is kraakhelder en loepzuiver. Mooie kleur. (2,8)
In de neus laat deze Winehouse Hasandede 2019 wat kweepeer en wat mint los, dat best aardig vol en rond overkomt. Licht kool. Neus blijft wel wat achter en laat niet veel los. (3,3)
Op de tong geeft Winehouse Hasandede 2019 voldoende fruit van wat doffe grapefruit en wat lychee. Best in zijn zuren en licht vettig. Wat kool. Droog. Lichte mineraliteit. Redelijk op de mid-palate, breedte en diepte. De afdronk is droog, met als basis kool en met een lichte ziltigheid en lichte bittere touch. (6,0)

Deze Winehouse Hasandede 2019 laat zien dat het geen alledaagse wijn is. De inheemse Hasandededruif laat dat niet toe, want die gaat zijn eigen weg. Een droge witte wijn die best tot zijn recht komt bij een mooie salade of een mooie witte vettige vis. Het is niet een heel uitgesproken wijn, maar eentje die op de achtergrond merkbaar aanwezig is, want het is er niet eentje die opgaat in de massa. Interessant! (2,3)

Winehouse Hasandede 2019 verdient van mij een totaal van 14,4 punten

Drinken kan u het nu en wel een paar jaar houdbaar

Een gedachte over “Winehouse Hasandede 2019; gaat niet op in de massa…”

  1. Mooi en juist beschreven deze zeldzame inheemse Anatolisch druif Hasan (voornaam) dede (grootvader) moet je zeker eens geproefd hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *