Williams & Humbert Don Zoilo Amontillado dry 12 years old, Jerez, Spanje

Don Zoilo
Weer eens wat anders: een Amontillado Sherry op de proeftafel.

Williams & Humbert is een bodega (sherryhuis) waarvan de oorsprong stamt uit 1877. Het huis is indertijd opgericht door Sir Alexander Williams en Arthur Humbert. Tegenwoordig heeft het bedrijf 300 hectare aan wijngaarden onder zijn hoede, wat goed is voor een productie van circa 4 miljoen liter. Export vindt plaats naar ongeveer 80 landen. Niet alleen sherry komt van dit huis, ook brandy, gin, rum, wodka en “gewone” wijn, onder verschillende merknamen.

Amontillado is de naam van een type Sherry waarbij een dubbel rijpingsproces heeft plaatsgevonden. In eerste instantie heeft de wijn onder een laag flor (grijswitte laag van gistcellen) gerijpt. Daarna heeft er een oxidatieve rijping plaatsgevonden, zonder de beschermende gistlaag. De laag flor sterft eigenlijk af doordat de wijn wordt versterkt. Voor de Don Zoilo komt dit neer op 8 jaar florrijping en 4 jaar oxidatieve rijping.
De gebruikte druivensoort voor deze Amontillado is de Palomino.

Dit flesje (37,5 cl) Amontillado Don Zoilo van Williams & Humbert heb ik aangeschaft voor de prijs van € 5,99 bij grootgrutter AH. Inmiddels zitten de sherry’s van dit huis (helaas) niet meer in het assortiment. Ik adviseer u om even te googlen voor een ander verkoopadres.
Het flesje is voorzien van een dopkurk en het alcoholpercentage is 19 procent.

Williams & Humbert Don Zoilo Amontillado dry 12 years old

Een heldere, diepe amberkleur. Fraai met mooie tranen hangend in het glas.
De neus is open en aromatisch. Noten, schimmel, karamel, wat aards met duidelijke houttonen. Ook een wat ziltige zeegeur. Niet echt complex maar wel indringend en iets scherp.
Een intens en licht vettig mondgevoel. Peper, kruiden, amandel en ook hier het ziltige karakter. De zoet-zout-zuur balans is van een “wow” gehalte, echt geweldig. Deze Amontillado heeft een uitgesproken, wat straffe smaak, mede veroorzaakt door de flinke zuren. Het smaaktype is droog maar er zit toch ook een licht zoete touch in.

Don Zoilo Amontillado is een krachtige, aromatische sherry. Hier moet je echt iets bij eten, bijvoorbeeld een mooi stuk harde oude kaas of een portie groene olijven. Gekoeld drinken.

Score: 14,9 punten.

Don Zoilo Amontillado