Wilde Wijngaard Wilde Witte 2019, jonge wijn van een jonge wijngaard

Van de vrij recent aangelegde Wilde Wijngaard te Lelystad proef ik de Wilde Witte van de oogst 2019.

Enkele weken geleden heb ik een tweetal wijngaarden in de omgeving van Lelystad bezocht. Het verslag van mijn bezoek aan Wijngaard El Placer kun je HIER nalezen. Later die dag nam Peter van de Stichting Wijnbouw Lelystad (daarover verderop in dit artikel meer) ons mee naar de enkele kilometers verderop gelegen Wilde Wijngaard.

Wilde Wijngaard in de Flevopolder

De Wilde Wijngaard is één hectare groot en in 2016 aangelegd, dus eigenlijk nog piepjong. Gelegen in de weidsheid van de Flevopolder, waar je uitkijkt op talloze windmolens. Het geheel doet nu nog wat kaal aan. Er is aan één kant beschutting en het idee is om nog een kant van de wijngaard enigszins af te schermen door een windhaag om op die manier een deel van de wind te temperen. Daarnaast heeft men plannen om de wijngaard nog wat uit te breiden. De gedachte “Is dit de (model) wijngaard van de toekomst?” flitste door mijn hoofd toen ik daar stond.

Elbling

De bodem bestaat hier uit kalkrijke kleigronden. De druivenrassen die hier staan zijn vrijwel allemaal wit.  Het grootste deel is Souvignier Gris en Johanniter. Daarnaast een kleine hoeveelheid Solaris en witte Elbling. Die Elbling is een beetje vreemde eend in de bijt. Elbling wordt beschouwd als het oudste druivenras van Europa en is aangeplant in Duitsland en Luxemburg.  In Nederland ben ik deze druif nog niet eerder tegengekomen.

Er worden momenteel drie wijnen geproduceerd: de Wilde Witte, Wilde Grieze en Wilde Oranje. De Wilde Witte is een blend van Johanniter, Solaris en (afhankelijk van het oogstjaar) Elbling. Wilde Grieze is een mono-cépage wijn van de Souvignier Gris en de Wilde Oranje is ook een mono-cépage van Souvignier Gris, maar dan opgevoed op hout.

beschutting tegen de bijna altijd aanwezige wind

Bij de Wilde Wijngaard wordt biologisch gewerkt. Ik benoem hierna  enkele werkwijzen. De druivenstokken zijn in een laag van houtsnippers aangeplant die de onmisbare bodemschimmels doen groeien. Verdichting van de bodem wordt voorkomen door lichte werktuigen en gereedschappen te gebruiken. Dus geen zware ploegen die de bodemsamenstelling verstoren. Er wordt gebruik gemaakt van een oude maar zeer duurzame snoeimethode die de levensduur van de wijnstokken drievoudig verlengt.  Het werk in en om de Wilde Wijngaard gebeurt door een team van enthousiaste vrijwilligers aangevuld met stagiaires, studenten en WWOOF-ers (meest buitenlandse vrijwilligers in kort verband). Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier een zinvolle en begeleide werkplek. 

Er is geen wijnmakerij bij de Wilde Wijngaard. De wijnen van de Wilde Wijngaard worden gevinifieerd en gebotteld in het Zuid-Limburgse Vijlen, bij Wijngaard St. Martinus.

Wilde Wijngaard doorkijkje

 Stichting Wijnbouw Lelystad

De Wilde Wijngaard staat onder het beheer van de Stichting Wijnbouw Lelystad. Het perceel waarop de wijngaard staat, wordt gepacht van Wageningen University Research. De Stichting Wijnbouw Lelystad komt voort uit een initiatief van de zeer kleinschalige Lelystadse Biowijnbouw. De Stichting is indertijd opgericht om zelfstandig en in samenwerking met El Placer de Wilde Wijngaard aan te leggen én te beheren. In de nieuwe Wilde Wijngaard aan de Elandweg brengt het werkteam van de Stichting de ontwikkelingsprincipes van biodiversiteit en permacultuur in praktijk. Wat dit allemaal inhoudt kunt u lezen op http://www.wijnbouwlelystad.nl/ 

De Wilde Witte 2019 is een blend van 90 procent Johanniter en 10 procent Solaris. Gebotteld in een fles met schroefdop en voorzien van een verzorgd etiket. Op een later tijdstip zal ik de Wilde Grieze aan een review onderwerpen.

Wilde Wijngaard Wilde Witte 2019

Helder en bleekgeel van kleur met een groene schakering. Vrij licht: een kleurintensiteit die iets onder het gemiddelde ligt voor witte wijn.
Een geurige en zuivere neus. Fijne zachte fruitaroma’s van perzik, mandarijn en iets limoen. Een snufje kruisbes en wat abrikozenjam.
Vrij zacht en rond in de mond met daarnaast frisse zuren die de wijn structuur geven. Fruit van limoen, perzik en peer. Iets anijs. Een slanke en zuivere smaak, die iets tintelt op de tong. Ik mis wel een tikje spanning.

Het is goed om er bij het proeven rekening mee te houden dat deze Wilde Witte én een jonge wijn is én afkomstig is van een wijngaard die in 2016 is aangelegd. De wijn is soepel en heeft een zuivere en correcte smaak. De start van deze wijngaard is hiermee veelbelovend.

Score voor de Wilde Witte is 14,1 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wildewijngaard #nederlandsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *