Wilde Wijngaard Wilde Grieze 2018, rijpe druiven van een rijke oogst

Op de proeftafel staat de Wilde Grieze, afkomstig van de jonge Wilde Wijngaard in Lelystad.

De naam Wilde Grieze zegt al iets over het druivenras waar deze wijn uit gemaakt is: Souvignier Gris. Een in Nederland veel gebruikt en succesvol schimmelresistent ras. Souvignier Gris is ontstaan uit een kruising van de witte Bronner druif en de bekende Cabernet Sauvignon. Het ras is in 1983 ontwikkeld in het Staatliches Weinbauinstitut te Freiburg.

In juni van dit jaar heb ik de Wilde Wijngaard bezocht. Het is een recent aangelegde wijngaard: in het voorjaar van 2016 zijn de eerste druivenstokken de grond in gegaan. Het uitgebreide verslag van mijn bezoek kun je HIER nalezen.

druivenstok bij de Wilde Wijngaard

Ik proef de Wilde Grieze uit het oogstjaar 2018. Een wijn met een stevig alcoholpercentage van 14 procent. De stokken waren toen piepjong. De druivenoogst van 2018 in Nederland was omvangrijk én uitstekend van kwaliteit. Ik ben dan ook erg benieuwd wat men ervan heeft weten te maken…

Wilde Wijngaard Wilde Grieze 2018

Een heldere, wat strogele kleur met een groene zweem erin. De kleurintensiteit is gemiddeld voor wit.
De neus komt redelijk los in het glas. Zuivel, boter en confiture. Fruitaroma’s van ananas, peer en een snufje muskaat. Frisse geuren.
Rond en romig in de mond. Hier proef je de gulle jaargang van 2018: zoet rijp fruit en vrij lichte zuren. Honing, witte peper en abrikozenjam. Wat dik en stevig van smaak. Ik proef ook wat alcoholische warmte, hetgeen een licht branderige nasmaak geeft. Het rijpe fruit camoufleert dat enigszins.

Wilde Grieze 2018 is een volle, ronde en plezierige wijn, die wat gedragen wordt door het hoge alcoholgehalte. Daarnaast komt de oogst van zeer rijpe druiven uit 2018 goed tot uitdrukking. Op zich is het een knappe prestatie om een dergelijke wijn te produceren van zulke jonge stokken.

Score van de Wilde Grieze: 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wildewijngaard #nederlandsewijn #souvigniergris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *