De Wijnmakers Witte Ros 2018, een rijpe Johanniter uit Overijssel

De WijnmakersEnkele wijnen van De Wijnmakers hebben in de maand mei de proeftafel al gepasseerd. Ditmaal is het de beurt aan de Wijnmakers Witte Ros.

Gedurende het culinair evenement “Ode aan de Lente” heb ik een drietal wijnen uit het bijzondere oogstjaar 2018 geproefd en gerecenseerd. Namelijk Tank 2, ROSé en Hinde Wit.

Het drietal van De Wijnmakers hebben sinds 2017 twee wijngaarden van waaruit er wijn wordt gemaakt: Wijngaard Bi’j de Regge te Wierden en Wijngaard Op de Veluwe te Otterlo.
De druiven van beide wijngaarden worden onderling niet vermengd. De Wijnmakers willen het specifieke karakter van de afzonderlijke wijngaarden op die manier behouden.

Witte Ros 2018 is een 100 procent Johanniter wijn, afkomstig van druiven van Wijngaard Bi’j de Regge in het Overijsselse Wierden. Deze wijngaard is 2,25 hectare groot. De aanplant bestaat voor een groot deel uit nieuwe rassen. Er staan ook nog enkele klassieke rassen in wat men de “opleidingswijngaard” noemt. Daar worden echter geen wijnen voor de verkoop van gemaakt.

Volgens informatie van De Wijnmakers is deze wijn gemaakt van druiven die op twee tijdstippen zijn geoogst, namelijk begin oktober en begin november 2018. Beide oogsten zijn dus apart vergist en later samengevoegd. Dit heeft een wijn opgeleverd met 12,5 procent alcohol.

De Wijnmakers

De Wijnmakers Witte Ros 2018

Een heldere kleur in het glas. Licht strogeel met een intensiteit van 1,5/2 uit 5 voor witte wijn. Licht petillant bij het inschenken.
In de neus komen de granny smith appeltjes je tegemoet. Daarnaast citrusfruit (limoen en citroen), perzik en wat florale geuren. Ook wat natte steen. Fris en open.
Op de tong valt gelijk op dat Witte Ros vrij zacht is voor een wijn gemaakt uit de Johanniter. Je proeft dat de druiven goed rijp waren. De voor de Johanniter bekende zuren zijn op de achtergrond aanwezig en geven de wijn ruggengraat. Fruit van sappige appels, citrus en iets ananas. Sappig, rond en medium vol van body. In de afdronk een prettig restzoetje.

Een rijpe Johanniter die zeker niet strakdroog overkomt, maar fris en vriendelijk is. De wijn is prima in balans en drinkt makkelijk weg.

Score: 13,5 punten.

Witte Ros is nu goed op dronk en blijft dat nog wel zo voor een jaar of twee.
De Wijnmakers Witte Ros
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dewijnmakers #nederlandsewijn #johanniter