Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay Blauw 2015, een fraaie en slanke kwaliteitswijn

Er gebeuren mooie dingen in Belgisch-Limburg. In deze provincie maakt het prachtige Wijnkasteel Genoels-Elderen wijnen van hoge kwaliteit.

In de Belgische gemeente Riemst ligt Wijnkasteel Genoels-Elderen. En waar ligt Riemst? Welnu, bij Maastricht in westelijke richting de grens over en na enkele kilometers zit je in Riemst (Belgisch-Limburg). Het Wijnkasteel heeft 22 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking en is daarmee de grootste commerciële wijngaard van Belgie. Het statige kasteel valt gelijk op. Er zijn rondleidingen mogelijk in het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en de wijnkelders uit de 13e eeuw.

De aanplanting van de wijngaarden is in 1991 gestart en in de loop van de jaren uitgebreid naar het huidig areaal van 22 hectare. De bodem bestaat uit een ondergrond van mergel met een toplaag van leem. De aangeplante druivenrassen zijn Chardonnay (18 hectare), Pinot Noir (3,5 hectare) en Pinot Gris (0,5 hectare). Daarnaast is er een proeftuin met 20 verschillende druivenvariëteiten. Het rendement ligt op 40 hectoliter per hectare.

Bij Genoels-Elderen laat men niets aan het toeval over. Een moderne, computergestuurde pneumatische pers zorgt voor een uiterst zachte manier van persen. Roestvrijstalen cuves zorgen voor een optimale vergisting en rijping van de wijn. De wijnkelder is een zeer geavanceerde ruimte. De houten vaten zijn traditionele Bourgogne fusten van het allerbeste eikenhout. De cuverie en de kelder zijn beide voorzien van automatische temperatuurregeling en luchtverversing. Er is dus flink geïnvesteerd om het maximale uit de druiven te halen en wijnen van hoge kwaliteit te produceren. En die investeringen worden uitbetaald!

Chardonnay Blauw is een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit deze druif. De fermentatie vindt plaats voor 50 procent in RVS-cuves en 50 procent op hout. De wijn rijpt 12 maanden sur lies, in dezelfde verhouding/omstandigheden als bij de fermentatie. Daarna nog een rijping van 6 maanden in cuves en 12 maanden op fles.

Wijnkasteel Genoels-Elderen Chardonnay Blauw 2015

In het glas een heldere kleur, licht strogeel met een gemiddelde intensiteit.
Schitterende neus die zich na enig losschudden, helemaal ontvouwt. Fruitaroma’s van perzik, peer en wat tropische varianten. Vanille, custard en meubelolie. Iets morsig. Floraal. Fijne houttonen. Elegant, gedistingeerd en complex.
Iets vettig in de eerste aanzet met op de achtergrond krokante zuren die een fijne bite geven. Gekonfijt geel fruit van ananas en perzik. Mooi verweven houtgebruik, zeer precies. Een verfijnde en volle smaak, gelaagd en rijk.

Een zeer fraaie en slanke Chardonnay van onze zuiderburen met een spannende zoet/zuur balans en frisheid. Een wijn die zich kan meten met grote Chardonnay’s uit andere streken. Een dik verdiende zilveren medaille!

Een prachtige score voor deze Chardonnay Blauw van Genoels-Elderen: 17 punten.

De Chardonnay Blauw (jaargang 2018) is in Nederland verkrijgbaar bij enkele wijnwebshops. Voor een prijs van 16-17 euro wisselt een fles van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *