Wijnhuis Perticaia in Montefalco, drie mooie wijnen uit Umbrië

Van het wijnhuis Perticaia uit de Italiaanse regio Umbrië, proef ik een drietal wijnen. Met de kwaliteit zit het wel goed!

Het huis Perticaia is gelegen in het plaatsje Montefalco. Leuk wetenswaardigheidje: Perticaia is het woord waarmee in de archaïsche (zeer oude) taal van Umbrië de ploeg wordt genoemd. Het werktuig dat staat voor bewerking van de grond.
Perticaia heeft 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Die wijngaarden zijn “bevolkt” door verschillende druivenrassen: Sagrantino, Sangiovese, Colorino, Trebbiano Spoletino en Grechetto. De wijngaarden zijn gelegen in het heuvellandschap van Umbrië, op een hoogte tussen de 320 en 350 meter boven zeeniveau en deze heuvels zijn zuid tot zuidwest geëxponeerd. Perticaia maakt circa 10 verschillende wijnen, zowel wit, rood en rosé. 

Ik heb eerder aandacht besteed aan de Sagrantino druif en de wijnen die uit dit gebied komen. Je kunt dit artikel HIER nalezen. Maar er komt meer uit dit gebied dan de donkere, majestueuze Montefalco Sagrantino. Om dat aan te tonen proef ik een drietal wijnen van het gerenommeerde wijnhuis Perticaia. Ik begin met een witte wijn gemaakt van de Grechetto druif. Daarna een Rosato en ik sluit af met een rode blend, de Montefalco Rosso. Stuk voor stuk wijnen die aandacht verdienen!

Perticaia Grechetto 2019

Deze witte wijn is voor 100 procent gemaakt van de Grechetto druif. Een heldere, goudgele kleur met een bovengemiddelde intensiteit. De neus is zuiver, open en rijk. Fruitaroma’s van ananas, citrus, perzik en iets lychee. In de mond vol, rijk en licht kruidig. Zacht geel fruit van mirabellen. Honing. Iets nootachtige, bittere tonen. Vrij zachte zuren en ik proef enige tannine op de tong. Rond van smaak met een beetje frisheid waardoor de wijn niet mollig overkomt. Dit is een fijne Grechetto met een fraaie balans tussen frisheid en zoet, rijp fruit.
Totaal: 15,2 punten.

Perticaia Rosato 2019

De Rosato is volledig gemaakt van de donkere Sagrantino druif. Toch is de wijn licht zalm-rosé van kleur. Iets pétillant bij het inschenken. In de neus mooie aroma’s van rode appels en rode grapefruit. Fris en zuiver. De geuren zijn wel wat vluchtig. Licht tintelend op de tong met een tikje romigheid. Iets brioche. Sprankelend fris van smaak waarbij het fijne fruit van de neus mooi terugkomt. Fijne bitters van rode grapefruit. Een wit pepertje is ook van de partij. Deze Rosato heeft een schitterende balans tussen zuren, bitters en rijp fruit. Heerlijke droge en frisse rosé. Dat stukje geitenbrie ging er prima bij!
Totaal: 15,6 punten.

Perticaia Montefalco Rosso 2016

De laatste wijn is een rode blend van de druivenrassen Sangiovese (70 procent), Sagrantino (15 procent) en Colorino (15 procent). Diep donkerrood en geconcentreerd van kleur. In de rand iets bleekrood weglopend. In eerste instantie ruik ik een klein stalletje. Later trekt dat weg en maakt dat plaats voor bosgrond, rode paprika en tijm. Fruitaroma’s van rode aalbessen en kersen. Een neus die zich prima opent. Op de tong iets ruw en drogend. Kruidig (zwarte peper) en daarbij veel rijp rood fruit. Een prachtige grip in de smaak door de fraaie tannines en de opwekkende zuren van de Sangiovese druif. Niet zwaar, maar wel vol van smaak. Een gastronomische kwaliteitswijn met een bite en een goede balans.
Totaal: 16 punten.

De wijnen van het huis Perticaia zijn in Nederland verkrijgbaar bij CasaSanCarlo.shop.
Prijsindicatie: Grechetto € 10,95, Rosato € 12,50 en de Montefalco Rosso € 14,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *