Wijngoed Thorn Riesling 2022, wijn uit een warme zomer

Riesling van Nederlandse bodem: altijd interessant om te proeven. Wat heeft Wijngoed Thorn er in 2022 uit weten te persen?

Ik ben bezig met een klein rondje “oogst 2022 van Wijngoed Thorn”. De Pinot Gris heeft reeds op de proeftafel gestaan, evenals de Frühburgunder. Het is nu tijd voor de edele Riesling uit dit mooie oogstjaar.

De herkomstbenaming van deze Riesling is beschermde geografische aanduiding (BGA) Maasvallei Limburg. De wijngaard is gesitueerd op een oude Maasarm en bestaat uit klei, zand en op enige diepte overgaand in kiezel. De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen vaten. Alcohol is 12,5 procent.

Er is een proeflokaal bij Wijngoed Thorn, midden in het plaatsje Thorn. Kijk voor de openingstijden even op de website. Een bezoek aan het proeflokaal kunt u dan mooi combineren met het bezichtigen van het “witte stadje” met de vele terrasjes en de schitterende abdijkerk.
Maar nu, proeven!

Wijngoed Thorn Riesling 2022

In het glas helder strogeel met een bovengemiddelde kleurintensiteit.
De neus geeft aroma’s van knapperig gele appeltjes en ananas. Wat munt, natte kalk en een vleugje honing. De aroma’s zijn wel wat vluchtig.
Licht filmend op de tong met tintelende, typerende Riesling zuren. Wat knisperend. Fijne kruiden en een pepertje. Citrusfruit, gele grapefruit, gele appels en perzik. Een fijne lange afdronk sluit het af.

Een frisse, vrij stevige Riesling. Doet qua dikte/volume in de smaak wat denken aan een Riesling uit de Pfalz. Het rijpe fruit van de warme zomer ’22 komt goed tot uitdrukking.

Score voor de Riesling 2022 van Wijngoed Thorn: 14,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *