Wijngoed Thorn Riesling 2021, jong en springlevend

Deze Riesling van Wijngoed Thorn laat maar weer eens zien dat de Nederlandse wijnbouw in de lift (omhoog) zit.

In 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van het prachtige plaatsje Thorn in Midden-Limburg. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is niet supergroot, maar voor Nederlandse begrippen heeft dit toch wel enige omvang. Het wijngoed verbouwt de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Frühburgunder en Dornfelder.
De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei en zand, op enige diepte overgaand in kiezel). Het gebied rondom Thorn (de Maasvallei) staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De Maasplassen zorgen bovendien voor een dempende werking op extremen in de temperatuur en bieden bescherming tegen voorjaarsnachtvorst.

Er staat een fles Riesling van het kersverse oogstjaar 2021 op de proeftafel. Geen gemakkelijk oogstjaar: het voorjaar was koud en de zomer nat en warm. Opmerkelijk detail: de wijn is uitgebracht onder de geografische herkomstbenaming BGA Maasvallei en niet onder de BOB. Dat kan meerdere redenen hebben; de exacte reden is mij niet bekend. Zie in dit verband het artikel “Productie Nederlandse wijn iets gedaald in 2021″.
Deze Riesling heeft 12 procent alcohol en is gevinifieerd in roestvrij stalen vaten.

Wijngoed Thorn Riesling 2021

Licht strogeel in het glas met een iets groene tint erin.
In de neus tref ik een mooie mix aan van citrus- en appelfruit. Ook wat kruisbes. De aroma’s openen zich goed.
Een licht tintelend mondgevoel met mooie knisperende zuren. Fruit van groene appels, limoen/citroen en iets perzik. Strak droog en “spritzig”. Deze wijn geeft maar weer eens aan dat er in Nederland uitstekende Riesling kan worden gemaakt.

Een jonge, frisse Riesling van Wijngoed Thorn. Zuiver van smaak. Knap gemaakt in zo’n lastig oogstjaar!

Score voor de Riesling 2021 van Wijngoed Thorn: 15,4 punten.

Aan deze fles hangt een prijskaartje van 13 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *