Wijngoed Thorn Riesling 2019, geen twijfel meer…

Deze Riesling van Wijngoed Thorn onderstreept maar weer eens dat er in Nederland uitstekende wijnen worden gemaakt.

Eind september van het vorige jaar was ik in het proeflokaal van Wijngoed Thorn. Ik kreeg daar (onder andere) Riesling te proeven van twee jaargangen, namelijk 2018 en 2019. De verschillen waren significant. Mijn voorkeur ging uit naar de 2019 en flessen van die jaargang heb ik dan ook mee naar huis genomen en later aan een uitgebreide proefsessie onderworpen. Het verslag van die sessie kunt u hieronder lezen. Even nog terug naar de bij Thorn geproefde 2018: die wijn had een aanmerkelijk zoetere en rijpere smaak, waarin naar mijn mening het karakter van de Riesling druif niet zo goed tot uitdrukking kwam. Zeker geen slechte wijn, maar minder uitgesproken en typerend. Ik vond het meer een allemansvriend.

Verschillende wijnen van Wijngoed Thorn hebben vorig jaar mijn proeftafel gepasseerd. Ik verwijs je graag naar de recensies van de Pinot Noir Barrique 777 uit 2018 en de Pinot Noir Rosé 2019. Stuk voor stuk wijnen die een uitstekende indruk achterlieten.

De Riesling 2019 is uitgebracht onder de herkomstbenaming BOB Maasvallei Limburg, een BOB die grensoverschrijdend (België en Nederland) en daarmee uniek is. De wijn heeft 13 procent alcohol. Prijsindicatie: “af wijngaard” 13 euro.

Wijngoed Thorn Riesling 2019

Helder en licht strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit. Iets pétillant bij het inschenken.
Een fraaie, frisse neus die zich redelijk opent. Gele appels, abrikoos, rabarber en iets venkel. Een snufje honing. Natte kiezels.
De smaak is uitgesproken, rijk en vol met een prachtige spanning tussen de krokante zuren en het rijpe fruit van gele grapefruit, appels en ananas. Zoutig en licht kruidig. Sappig en sprankelend. Zeer fijne bitters in de lange afdronk.

Wow, wat een heerlijke wijn is dit! Nederlandse Riesling van topniveau. Intens, uitgebalanceerd en rijk aan finesse. Een zilveren medaille vanwege de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Een sterke score voor deze Riesling 2019 van Wijngoed Thorn: 16,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedthorn #nederlandsewijn #maasvallei #limburgsewijn #riesling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *