Wijngoed Thorn Pinot Noir rosé 2019, een verleidelijke en spannende rosé

Wijngoed Thorn heeft een uitstekende reputatie in de Nederlandse wijnwereld. Ik proef de rosé, gemaakt van de Pinot Noir druif.

Onlangs was ik in het “proeflokaal” van Wijngoed Thorn. Het plaatsje Thorn in Midden-Limburg staat bekend om zijn witte huisjes en is daarmee een toeristische trekpleister. Een gezellig plaatsje bovendien met vele leuke winkeltjes en horecagelegenheden. Kortom een bezoek waard! En als u daar toch bent, loop dan het fraaie proeflokaal in (check van tevoren wel even de openingstijden op de site).

Over Wijngoed Thorn

In 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van Thorn. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is niet supergroot, maar toch wel van enige omvang te noemen voor Nederlandse begrippen. Het wijngoed verbouwt de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder.
De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei en zand, op enige diepte overgaand in kiezel). Het gebied rondom Thorn staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De gemiddelde neerslag bedraagt 680 mm. per jaar en het aantal zonuren is gemiddeld 1.600 per jaar.
Harry Vorselen is de “leading man” op het wijngoed. Zijn wijnen hebben al diverse onderscheidingen binnengehaald. De wijnen van Wijngoed Thorn hebben een uitstekende reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

Deze rosé is gemaakt van de Pinot Noir druif. Even wat cijfertjes: de opbrengst is 40hl/ha, zuren 6 gr/l, restsuiker 5gr/l, alcoholpercentage 12,5 procent. De gisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen vaten, op een gecontroleerde temperatuur van 14 graden. De wijn is uitgebracht onder de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) Maasvallei Limburg. Ik vroeg mij af waarom deze rosé niet onder de BOB Maasvallei Limburg is uitgebracht. Navraag bij Harry Vorselen leerde mij dat de opbrengst van de Pinot Noir rosé in 2019 te hoog was om onder de voorwaarden van de BOB te vallen.

in het proeflokaal…

Wijngoed Thorn Pinot Noir rosé 2019

Een heldere, mooie lichte zalm-rosé kleur. De kleurintensiteit is 2 op een schaal van 5.
De neus laat in eerste instantie op de stille spiegel een licht aroma van sperciebonen los, wat later (bij het walsen) wegtrekt. Dan openen zich fijne fruitaroma’s van frambozen en aardbeien. Gedroogd fruit, wat natte kalk en iets floraal. Fris en lieflijk.
Ietsjes tintelend op de tong. Vrij zacht en vriendelijk van smaak met een frisse touch door de fijne zuren, die goed gedoseerd zijn. Sappige rode grapefruit bitters. Een uitstekende zoet/zuur balans. De afdronk doet je lang nagenieten.

Een verleidelijke, fijne rosé waar ook wel wat spanning in zit. Goed gemaakt! Wijngoed Thorn maakt zijn reputatie waar. Slimme keuze, deze rosé!

De score voor deze Pinot Noir rosé van Wijngoed Thorn: 15,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedthorn #nederlandsewijn #maasvallei #limburgsewijn #pinotnoir #rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *