Wijngoed Thorn Pinot Noir 777 Barrique 2019, rijp en elegant

De “lastige” Pinot Noir, afkomstig van Nederlandse bodem. Bij Wijngoed Thorn weten ze wel raad met deze druif.

In 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van het prachtige plaatsje Thorn in Midden-Limburg. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is niet supergroot, maar voor Nederlandse begrippen heeft dit toch wel enige omvang. Het wijngoed verbouwt de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Frühburgunder en Dornfelder.

De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei en zand, op enige diepte overgaand in kiezel). Het gebied rondom Thorn (de Maasvallei) staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De Maasplassen zorgen bovendien voor een dempende werking op extremen in de temperatuur en bieden bescherming tegen voorjaarsnachtvorst.

De Pinot Noir uit de oogst 2018 maakte een uitstekende indruk. Genoeg reden om mij op de 2019 te storten. Deze wijn is gedurende 18 maanden opgevoed op barriques van Frans eikenhout, waarvan 30 procent nieuwe barriques. Alcohol is 13 procent.
Opmerkelijk detail: de wijn is uitgebracht onder de geografische herkomstbenaming BGA Maasvallei en niet onder de BOB. Dat kan meerdere redenen hebben; de exacte reden is mij niet bekend.

Wijngoed Thorn Pinot Noir 777 Barrique 2019

Een heldere, licht robijnrode kleur. In de rand bleek bruinrood uitlopend.
In de neus ruik ik wat oxidatie, een madeira-achtige geur. Ook wat nagellak. Gekonfijt fruit van kersen, boerenjongens en iets karamel. Het bouquet is open en expressief.
Zacht, zalvend en rijk op de tong. Levendige zuren en iets drogend. Tabak, karamel, amandelen, toffee en gedroogde blauwe pruimen. Wat fragiel van body, maar wel verfijnd. Een kruidige smaak die wat gerijpt overkomt.

Dit is een elegante Pinot Noir die een wat belegen/gerijpte indruk maakt. Ik ben benieuwd hoe deze wijn zich verder gaat ontwikkelen, gelet op het wat oxidatieve karakter. Een toekomst die lastig in te schatten is.

Score voor de Pinot Noir 2019 van Wijngoed Thorn: 15,2 punten.

Prijsindicatie (af wijngaard) 21 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *