Wijngoed Thorn Pinot Noir 777 Barrique 2018, rijp en delicaat

Wijngoed Thorn maakt prachtige wijnen van (onder andere) de Pinot Noir druif. Ik proef de Pinot Noir Barrique van de oogst 2018.

Het terroir van Wijngoed Thorn

Nog even ter herinnering: in 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van Thorn. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is niet supergroot, maar toch wel van enige omvang te noemen voor Nederlandse begrippen. Het wijngoed verbouwt de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder.
De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei en zand, op enige diepte overgaand in kiezel). Het gebied rondom Thorn staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De gemiddelde neerslag bedraagt 680 mm. per jaar en het aantal zonuren is gemiddeld 1.600 per jaar.
Harry Vorselen is de “leading man” op het wijngoed. Zijn wijnen hebben al diverse onderscheidingen binnengehaald. De wijnen van Wijngoed Thorn hebben een uitstekende reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

Ik proef de Pinot Noir 777 Barrique uit het oogstjaar 2018. Een oogstjaar met een groot volume en druiven die door de warme zomer een grote mate van rijpheid bereikten. Herkomstbenaming van deze wijn is de grensoverschrijdende BOB Maasvallei Limburg.
Deze Pinot Noir heeft een houtopvoeding meegekregen van 18 maanden op Frans eikenhout, waarvan 30 procent nieuwe barriques. Nog enkele cijfertjes: de opbrengst bedroeg 40hl/ha, zuren 4,8 gr/l, geen restsuiker en het alcoholpercentage is 14 procent.
Pinot Noir 777 staat voor een Franse Dijon-kloon. Volgens Harry Vorselen is de Pinot Noir zeer kloon-gevoelig en de aangeplante kloon 777 is dus zeer bepalend voor de specifieke karakters van de Pinot Noir. 

Mijn eerste ervaring met deze wijn vond eind september plaats in het hol van de leeuw: het proeflokaal van Wijngoed Thorn. Na deze “speeddate” was ik onder de indruk en ben ik overgegaan tot het aanschaffen van enkele flessen. Recent heb ik één van die flessen ontkurkt en dat resulteerde in de volgende proefnotitie.

Wijngoed Thorn Pinot Noir 777 Barrique 2018

Een heldere en lichte kleur, wat amberrood. Kleurintensiteit is 1,5 op een schaal van 5. Bleek terracotta in de rand.
In de neus verfijnde zachte fruitaroma’s van kersen en bosbessen. Wat aards, bosgrond en vanille van de houtopvoeding. Mooi gedoseerd houtgebruik overigens. Iets toffee en een lichte oxidatieve geur, die ik als positief en aangenaam ervaar.
Een iets romig mondgevoel. Geraffineerde, delicate tannines. Caramel, cacao, bonbons en donkere pruimen. Het rijpe rode fruit met de frisse zuren geven een fijne spanning. Rijk en complex van smaak met mooie bitters in de afdronk.

Wat een prachtwijn! Licht en soepel, maar ook gelaagd en mondvullend. Delicaat, rijp en verfijnd in geur en smaak. Het rijpe karakter van dit oogstjaar is goed terug te proeven.

Een sterke score voor deze Nederlandse Pinot Noir: 16,4 punten.

in het proeflokaal van Wijngoed Thorn

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedthorn #nederlandsewijn #maasvallei #limburgsewijn #pinotnoir 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *