Wijngoed Thorn Pinot Noir 2015, Nederlandse rode wijn op zijn best!

Een volwaardige rode wijn voor deze 2e Kerstdag: Pinot Noir van Wijngoed Thorn.

Wijngoed Thorn, gelegen in het gelijknamige “witte” plaatsje in Midden-Limburg, is een vooraanstaand wijngoed in de Nederlandse wijnwereld.

Over Wijngoed Thorn

In 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van Thorn. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van 6,5 hectare. Dat is niet supergroot, maar toch wel van enige omvang te noemen voor Nederlandse begrippen. Het wijngoed verbouwt de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir en Dornfelder.
De bodem bestaat uit oude maassedimenten: alluviale afzettingen van de Maas (klei en zand, op enige diepte overgaand in kiezel).

Harry Vorselen is de “leading man” op het wijngoed. Zijn wijnen hebben al diverse onderscheidingen binnengehaald. De wijnen van Wijngoed Thorn hebben een uitstekende reputatie in de Nederlandse wijnwereld.

Maasvallei Limburg

Sinds 10 januari 2018 hebben de wijnen van Wijngoed Thorn de beschermde oorsprongsbenaming (BOB) “Maasvallei Limburg”. Deze oorsprongsbenaming is best uniek te noemen: het is de eerste grensoverschrijdende wijnregio in Europa, namelijk gelegen in Nederlands en Belgisch Limburg.
De wijnregio is uniek doordat de grindwinning het Maasland, tussen Roermond (NL) en Lanaken (B), boetseerde tot een landschap met grote wateroppervlakten. Dit waterrijke landschap heeft een temperende invloed op extremen in temperatuur en beperkt de vorstschade.
De omgeving van Thorn staat klimatologisch te boek als één van de droogste en warmste gebieden in de Benelux. De gemiddelde meerslag bedraagt 680 mm. per jaar en het aantal zonuren is gemiddeld 1.600 per jaar.

777 en vinificatie

Pinot Noir 777 staat voor een Franse Dijon-kloon. Volgens Harry Vorselen is de Pinot Noir zeer kloon-gevoelig en de aangeplante kloon 777 is dus zeer bepalend voor de specifieke karakters van de Pinot Noir. Deze wijn is gemaakt volgens de vinificatie methode macération carbonique. De Pinot Noir 777 Barrique heeft een houtopvoeding ondergaan van 18 maanden op barriques van Frans eikenhout, waarvan 30 procent nieuw. Extra details over de barriques: de Tonnelerie is Chassin Bourgogne en de toasting Puissance. Tot slot: het alcoholpercentage is 13 procent.

Wijngoed Thorn Pinot Noir 777 Barrique 2015

Een vrij lichte robijnrode kleur, lijkt iets op de kleur van een tomaat. Helder, met een kleurintensiteit van 2 op een schaal van 5. In de rand bleekrood met een bruine/terracotta gloed.
De neus is verfijnd, geparfumeerd en fris tegelijk. Kersen, een beetje sinaasappelschillen en wat vanille. Aardse geuren, iets meubelolie, confiture en de geur van een klein “stalletje”. Een complex bouquet.
Lichte, zachte tannines op de tong. Mooie, zachte bitters van fijne cacao. Elegant en rijp fruit van donkere pruimen en rode bessen. Kruidig, salmiak, ontbijtkoek en iets peper. Sappig, rond, gelaagd en vol van smaak. Subtiel getoast met een heerlijke bite. De wijn blijft lang en goed hangen in de afdronk.

Wijngoed Thorn heeft een geweldige wijn gemaakt. Een Nederlandse Pinot Noir met veel diepgang, verfijning en delicate zuren. Dit kan de buitenlandse concurrentie zonder meer aan. Kan het nog beter in Nederland? De tijd zal het leren. Topklasse!

De score voor deze elegante geweldenaar van Wijngoed Thorn is 16,8 punten.

Deze Pinot Noir 777 Barrique 2015 is nu op dronk. Maar bewaren kan geen kwaad, de wijn is zeker nog een jaar of 5 goed houdbaar.

Een mooie zomerdag in het “witte” dorpje Thorn

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedthorn #nederlandsewijn #maasvallei #limburgsewijn #pinotnoir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *